Do góry

Przekąski Przepis na:

Szynka z musem jajecznym

Szynka z musem jajecznym

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 504

Dodano:

Odsłon: 2593

Niestandardowy pomysł na tradycyjną galaretę. Jak jajka to koniecznie remulada duńska .

Składniki

  • 2 nogi wieprzowe
  • ćwiartka z kurczaka
  • golonka ok 1 kg
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka dużych plastrów szynki gotowanej
  • 4 jajka
  • Szczypiorek
  • remulada duńska
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (całe mięso musi być przykryte), dodać umytą i obraną włoszczyznę, listki, ziele angielskie i zagotować. Zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Po ok godzinie wyjąć z wywaru wszystkie warzywa a całość dalej gotować pod przykryciem co najmniej 2-3 h. (mięso musi odchodzić od kości). Wywar przecedzić, dodać posiekany czosnek utarty z solą i jeszcze chwilę pogotować. Doprawić do smaku.

  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i doprawić remuladą duńską . Całość w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

  3. Na każdy plaster szynki nałożyć porcję musu jajecznego, wyrównać i przykryć drugim plastrem. Całość zalać gorącym wywarem i odstawić do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 22 grudnia 2016 Świetny pomysł...rewelacyjny dodatek, remulada....moja ulubiona <3

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 22 grudnia 2016 smakowity pomysł na smakowite jajka ;-) super ;-)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń