Do góry

Przekąski Przepis na:

Szynkowar z udźcem indyka, piersią drobiową i zielonym pieprzem

Szynkowar z udźcem indyka, piersią drobiową i zielonym pieprzem

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 179

Dodano:

Odsłon: 369

Wędlina jest dietetyczna i nie ma w niej prawie tłuszczu z wyraźnym smakiem marynowanego zielonego pieprzu.

Składniki

  • 0.9 kg udźca z indyka bez skóry
  • 0,3 kg piersi drobiowej
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szynkowar z udźcem indyka, piersią drobiową i zielonym pieprzem

Przygotowanie

  1. Przyprawy na 1 kg:
    Sól warzona 8g
    Peklosól 9 g
    Pieprz naturalny czarny 1,5 g
    Cukier 1 g
    2 Łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy
    2 łyżeczki zalewy od pieprzu
    2 płaskie łyżki żelatyny
    3 łyżki wody

  2. Z udźca dokładnie wykrajamy wszystkie ścięgna, następnie 1/3 mięsa mielimy na sitku 3 mm, a resztę włącznie z piersią drobiową kroimy na kawałki o boku ok. 4 cm. Duże kawałki uplastyczniamy tłuczkiem do schabowych, wszystko przekładamy do miski i wraz z przyprawami, wodą, żelatyną, zalewą od pieprzu dobrze mieszamy aby uzyskać kleistą masę.

  3. Dodajemy w całości zielony pieprz z zalewy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
    Masę nakładamy do szynkowara i dobrze ubijamy. Szynkowar zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  4. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i parzymy w wodzie o temp. 75 -80°C do uzyskania w środku wyrobu 72°C.
    U mnie potrzebowałem na to około 2,5 godziny.

  5. Po parzeniu wstawiamy do zimnej wody i po częściowym przestygnięciu ostrożnie otwieramy. Następnie studzimy do całkowitego wystygnięcia i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Ja trzymałem do następnego dnia i na śniadanie już próbowałem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wmk 26 września Ja również wkładam mięsko do woreczka dla szynkowarów. Tak jak mówisz, aby łatwiej wyjmować wędlinkę po parzeniu.
Pozdrawiam serdecznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewaeu 26 września Bardzo fajne jest takie mięsko. Często robię różne, bo rzadko kupujemy gotowe wędliny.
Ja używam rękawa do pieczenia. Wykładam nim szynkowar. Ułatwia to później wyjęcie mięsa z szynkowara.
Widziałm w sprzedaży takie płaskie szynkowary, ale póki co mam taki ,,komin,,
Pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń