Do góry

Przekąski Przepis na:

Wątróbki,ikry i mleczka z karpia w galarecie.

Wątróbki,ikry i mleczka z karpia w galarecie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 842 Ocena: 16384

Dodano:

Odsłon: 397

Podzielę się z Wami przepisem na smaczne danie w galarecie z wątróbek ,ikry i mleczy z karpia. Zawsze wyrzuca się wnętrzności ,a tam jest tyle smakołyków. Za puszkę rybich wątróbek płacimy duże pieniądze,a tu mamy czyste,świeże i smakowicie podane. Dla mnie to jest rarytas na który czekam cały rok,bo w święta najlepiej smakuje. Serdecznie polecam:)

Składniki

1-2 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Wątróbki,ikry i mleczka z karpia w galarecie.

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić na mniejsze części,dać do garnka i ugotować około 40min.
    Po tym czasie zblendować.
    Dodać liście laurowe,ziele angielskie ,pieprz ,só i cukier do smaku.
    Tu ma być smak złamany słodki i mniej słony,trzeba próbować.

    Zblendowany mus podzielić,odlać 1/3 .
    Większa część będzie do przygotowania karpia w galarecie.

    Karpia oczyszczamy z wnętrzności.
    W zlewie nad puszczoną lekkim strumieniem wodą oddzielamy z nich wątróbki,ikry,i mlecze.
    Dajemy je na sito,trzeba uważać by nie uszkodić żółci,wtedy wszystko trzeba wyrzucić,będzie gorzkie i nie nadawało się do jedzenia.

  2. Wypłukać kilka razy.
    Do wywaru z cebuli dać umyte pęcherze,nie wiem po co...moja mama zawsze tak robiła,że podobno mają w sobie żelatynę.
    Potem pęcherze zjadają koty:)

    Dodać umyte wątróbki,ikry i mlecze,gotować 20min.
    Dodać 2 łyżki żelatyny do wywaru,nie gotować ,mieszać do rozpuszczenia jej.

  3. Wyłożyć na półmisek i dać do lodówki.
    Do tak przygotowanych podrobów czy też karpia najlepiej smakuje słodka chałka.

  4. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 stycznia Jeszcze raz pysznosci! wczoraj opraiałam ryby i zrobiłam sobie smazona przekaske. Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 19 grudnia 2019 Masz głowę pełną świątecznych pomysłów.Gratuluję! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 17 grudnia 2019 Ps. Pęcherze U nas tez dawano żeby puściły żel , a potem brat je nadmuchiwal i suszył. Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 17 grudnia 2019 Przepis petarda! Ikra i mlecze są niewiarygodnie smaczne ale smażone czy w oleju już mi się znudziły, wiec chętnie skorzystam z tak smakowitego przepisu! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń