Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podzielę się z Wami przepisem na smaczne danie w galarecie z wątróbek ,ikry i mleczy z karpia. Zawsze wyrzuca się wnętrzności ,a tam jest tyle smakołyków. Za puszkę rybich wątróbek płacimy duże pieniądze,a tu mamy czyste,świeże i smakowicie podane. Dla mnie to jest rarytas na który czekam cały rok,bo w święta najlepiej smakuje. Serdecznie polecam:)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5498
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 994
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11962
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5498
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 994
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11962
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Składniki
Cebule pokroić na mniejsze części,dać do garnka i ugotować około 40min. Po tym czasie zblendować. Dodać liście laurowe,ziele angielskie ,pieprz ,só i cukier do smaku. Tu ma być smak złamany słodki i mniej słony,trzeba próbować. Zblendowany mus podzielić,odlać 1/3 . Większa część będzie do przygotowania karpia w galarecie. Karpia oczyszczamy z wnętrzności. W zlewie nad puszczoną lekkim strumieniem wodą oddzielamy z nich wątróbki,ikry,i mlecze. Dajemy je na sito,trzeba uważać by nie uszkodić żółci,wtedy wszystko trzeba wyrzucić,będzie gorzkie i nie nadawało się do jedzenia.
Wypłukać kilka razy. Do wywaru z cebuli dać umyte pęcherze,nie wiem po co...moja mama zawsze tak robiła,że podobno mają w sobie żelatynę. Potem pęcherze zjadają koty:) Dodać umyte wątróbki,ikry i mlecze,gotować 20min. Dodać 2 łyżki żelatyny do wywaru,nie gotować ,mieszać do rozpuszczenia jej.
Wyłożyć na półmisek i dać do lodówki. Do tak przygotowanych podrobów czy też karpia najlepiej smakuje słodka chałka.
Smacznego życzę!