Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podzielę się z Wami przepisem na smaczne danie w galarecie z wątróbek ,ikry i mleczy z karpia. Zawsze wyrzuca się wnętrzności ,a tam jest tyle smakołyków. Za puszkę rybich wątróbek płacimy duże pieniądze,a tu mamy czyste,świeże i smakowicie podane. Dla mnie to jest rarytas na który czekam cały rok,bo w święta najlepiej smakuje. Serdecznie polecam:)
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 542
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 598
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 874
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 542
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 598
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 874
Składniki
Cebule pokroić na mniejsze części,dać do garnka i ugotować około 40min. Po tym czasie zblendować. Dodać liście laurowe,ziele angielskie ,pieprz ,só i cukier do smaku. Tu ma być smak złamany słodki i mniej słony,trzeba próbować. Zblendowany mus podzielić,odlać 1/3 . Większa część będzie do przygotowania karpia w galarecie. Karpia oczyszczamy z wnętrzności. W zlewie nad puszczoną lekkim strumieniem wodą oddzielamy z nich wątróbki,ikry,i mlecze. Dajemy je na sito,trzeba uważać by nie uszkodić żółci,wtedy wszystko trzeba wyrzucić,będzie gorzkie i nie nadawało się do jedzenia.
Wypłukać kilka razy. Do wywaru z cebuli dać umyte pęcherze,nie wiem po co...moja mama zawsze tak robiła,że podobno mają w sobie żelatynę. Potem pęcherze zjadają koty:) Dodać umyte wątróbki,ikry i mlecze,gotować 20min. Dodać 2 łyżki żelatyny do wywaru,nie gotować ,mieszać do rozpuszczenia jej.
Wyłożyć na półmisek i dać do lodówki. Do tak przygotowanych podrobów czy też karpia najlepiej smakuje słodka chałka.
Smacznego życzę!