Przekąski Przepis na:
Wielkanocne jajeczka

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5300
Dodano: 20.03.2013
Odsłon: 60664
Składniki
- jajka, 10 sztuk
- barwniki do żywności, kolory dowolne
- ocet 10%, po 1 łyżeczce do każdego koloru
- WODA ZIMNA, po 2/3 kubka
- majonez, 1/2 szklanki
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Jajka ugotować na twardo,usunąć skorupki i przeciąć jajka na pół.
-
Usunąć żółtka z jajek i umieścić w miseczce.Odstawić na bok.
-
Przygotować szklanki lub kubki - taką ilość ile mamy kolorów barwnika.Napełnić szklanki lub kubki zimną wodą,do 2/3 wysokości.
-
Dodać po 3-4 krople barwnika do każdego kubeczka i po 1 łyżeczce octu,wymieszać.Umieścić białka w kubku i zostawić,aż osiągnie pożądany kolor.Ja umieściłam po 3 białka w każdym kubku.
-
Usunąć białka z barwnika i delikatnie ułożyć na ręczniku papierowym.
-
Żółtka rozdrobnić widelcem lub blenderem.Wymieszać lub zmiksować z majonezem.Masę żółtkową,za pomocą szprycy wypełnić białka.
-
Można użyć dowolną ilość jajek i kolorów barwnika.Z 10 jajek wychodzi 20 sztuk połówek.
Komentarze do przepisu (12)

Maudie 20 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Rosse,mam jeszcze pytanie:gdzie kupujesz barwniki?:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 20 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Super się prezentują!:)5 Kto głosował? | Odpowiedz