Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki mistrza Jakuba to nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i proste w wykonaniu danie, idealne na szybką kolację lub przystawkę na domówkę. Mistrz Jakub znany ze swojej pasji do prostych, a zarazem wykwintnych potraw, w wolnych chwilach często przyrządzał te chrupiące i pełne smaku zapiekanki z chleba, pomidorów, pieczarek i sera. Te zapiekanki to dowód na to, że wielkie kulinarne doznania mogą powstawać na bazie tylko kilku składników, gdy za kuchnią stoi mistrz.
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 48
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 48
Składniki
Pieczarki umyj, usuń trzonki (możesz je wykorzystać do innych celów), a kapelusze pokrój w cienkie plasterki i przełóż do miski. Zalej grzyby wrzątkiem, zostaw na 30 sekund, po czym odlej wodę i pozwól pieczarkom przeschnąć. Następnie zalej grzyby sosem sojowym, wymieszaj i odstaw. W międzyczasie pokrój pomidory w plasterki (możesz zostawić lub usunąć skórkę) i zetrzyj ser na tarce jarzynowej.
Kromki chleba cienko posmaruj masłem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na chlebie ułóż plasterki pomidora i lekko posyp mielonym, czarnym pieprzem. Odcedź grzyby z sosu sojowego i ułóż pieczarki na pomidorach. Całość przykryj tartym serem.
Wstaw blachę z kanapkami do pieca nagrzanego do 200°C i trzymaj (ok.10-15 minut), aż ser się rozpuści, a pieczywo stanie chrupiące. Zapiekanki mistrza Jakuba podawaj bezpośrednio z piekarnika. Możesz polać je ketchupem lub innym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.