Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawijaski z szynką mniam przepis prawdziwy. składniki dla 16 osób.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 58
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 234
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1079
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 161
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 58
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 234
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1079
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 161
Składniki
W głębokim naczyniu starannie rozpuść w ciepłej wodzie drożdże.
Wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Następnie przesiej przez sito 375g mąki i dodawaj ją powoli, cały czas mieszając.
Do drugiego naczynia wbij jajko i dodaj roztopione masło, sól oraz resztę mąki. Wszystko połącz z uprzednio przygotowaną mieszanką.
Zagniataj ciasto przez ok. 8 minut, a następnie przykryj je ściereczką i pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieć ciasto, a potem rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką i pokruj na 16 prostokątów o wymiarach około 14 x 8 cm.
plasterki szynki podziel na szesnaście kawałków i połóż każdy z nich na prostokątach ciasta. Następnie zroluj całość, tworząc zawijaski, i rozłóż je na blasze pokrytej papierem do pieczania. Ponownie odstaw na godzinę go wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. Rozstrzep jajko, dodaj dwie łyżki wody i posmaruj tą mieszaniną zawijaski przy pomocy pędzelka. Piecz je przez około 25 minut.