Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawijaski z szynką mniam przepis prawdziwy. składniki dla 16 osób.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1309
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1299
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 235
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1309
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1299
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 235
Składniki
W głębokim naczyniu starannie rozpuść w ciepłej wodzie drożdże.
Wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Następnie przesiej przez sito 375g mąki i dodawaj ją powoli, cały czas mieszając.
Do drugiego naczynia wbij jajko i dodaj roztopione masło, sól oraz resztę mąki. Wszystko połącz z uprzednio przygotowaną mieszanką.
Zagniataj ciasto przez ok. 8 minut, a następnie przykryj je ściereczką i pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieć ciasto, a potem rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką i pokruj na 16 prostokątów o wymiarach około 14 x 8 cm.
plasterki szynki podziel na szesnaście kawałków i połóż każdy z nich na prostokątach ciasta. Następnie zroluj całość, tworząc zawijaski, i rozłóż je na blasze pokrytej papierem do pieczania. Ponownie odstaw na godzinę go wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. Rozstrzep jajko, dodaj dwie łyżki wody i posmaruj tą mieszaniną zawijaski przy pomocy pędzelka. Piecz je przez około 25 minut.