Do góry

Przekąski Przepis na:

Zielone placuszki

Przepis dnia 2011-07-15
Zielone placuszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1895

Dodano:

Odsłon: 64480

Pyszne , delikatne placuszki. Z wierzchu złociste i chrupiące, w środku niesamowicie zielone :) Idealne na wiosenną przekąskę.

Składniki

  • młoda cukinia, 2 średnie
  • jajka, 2
  • Mąka pszenna, 6-8 łyżek
  • sól, biały pieprz, do smaku
  • świeże zioła (koperek, natka pietruszki, szczypiorek) kto co lubi
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • olej, masło
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zielone placuszki

Przygotowanie

  1. Cukienię dokładnie umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć razem ze skórką na tarce jarzynowej (średniej wielkośći oczka). Posolić, odstawić na 15 min.

  2. Zioła umyć, drobno posiekać.

  3. Cukinię odcedzić z nadmiaru wody, dodać zioła, jajka, mąkę i pieprz. Wymieszać. Ciasto powinno być dosyć gęste i zwarte.

  4. Smażyć na teflonowej patelni z odrobiną oleju i masła. Gotowe placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Dobrze smakuję z sosem ziołowo jogurtowym. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 18 maja 2010 Cieszę, się że smakowały. A co do sosikupomidorowego to swietny pomysł, muszę wypróbować. Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SylvieQ 18 maja 2010 idealne na "przekąskę"?! Przygotowałam na OBIAD dla siebie placuszki z połowy składników, wyszło 8 sztuk - tak pysznych, że zaraz pęknę :) Wspaniałe z sosem pomidorowym!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agniesia76 18 maja 2010 jak tylko cukinia sie pojawi w sezonie odrazu robie!!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

JOJO134 18 maja 2010 uwielbiam cukinie ;) koniecznie trzeba wyprobowac

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 18 maja 2010 super te placuszki takie wiosenne-5 teczka

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 18 maja 2010 uwielbiam te placuszki ,ja dodaje jeszcze troche tarkowanej marchewki tak na kolor, albo ugotowanego rozdrobnionego kalafiora polecam sprobowac.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

martucha3 17 maja 2010 uwielbiam cukinię jadłam ją na wiele sposobów , ale ten jest super napewno sprubuję...pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń