Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serwuję smaczną galaretę świąteczną tak zwaną zimne nóżki, jak to mówią ile gospodyń tyle przepisów ja podaję mój jeden z wielu. Galareta zrobiona z gotowanych nóżek wieprzowych oraz drobiu. Na moim świątecznym stole zawsze mile widziana.
garnek, miska, nóż, deska do krojenia, miseczki , opalarka,
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 714
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 734
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 714
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 734
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Składniki
Udka i mięso dokładnie myjemy a następnie gotujemy do miękkości razem z marchewką. Nogi wieprzowe opalamy z włosków, dokładnie oczyszczamy, myjemy a następnie gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego na małym ogniu do momentu aż skóra i mięso będzie odchodzić od kości. Po ugotowaniu udka, mięso i nogi wyjmujemy i studzimy a następnie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Obydwa wywary przecedzamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy odrobinę octu oraz żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Przygotowujemy miseczki, wkładamy plasterki ugotowanej marchewki oraz plasterki ugotowanego jajka, wkładamy obrane mięso i zalewamy wywarem. Gotowe odkładamy do stężenia.
Nóżki wieprzowe gotujemy, po ugotowaniu obieramy i kroimy .
Ugotowane udka wyjmujemy , studzimy i obieramy.
Obrane mięso kroimy.
Do miseczek - pojemniczków wkładamy plasterek ugotowanego jajka oraz plasterki marchewki.
Zalać galaretą, odstawić do stężenia.