Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serwuję smaczną galaretę świąteczną tak zwaną zimne nóżki, jak to mówią ile gospodyń tyle przepisów ja podaję mój jeden z wielu. Galareta zrobiona z gotowanych nóżek wieprzowych oraz drobiu. Na moim świątecznym stole zawsze mile widziana.
garnek, miska, nóż, deska do krojenia, miseczki , opalarka,
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 373
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 814
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3448
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 173
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 373
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 814
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3448
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 173
Składniki
Udka i mięso dokładnie myjemy a następnie gotujemy do miękkości razem z marchewką. Nogi wieprzowe opalamy z włosków, dokładnie oczyszczamy, myjemy a następnie gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego na małym ogniu do momentu aż skóra i mięso będzie odchodzić od kości. Po ugotowaniu udka, mięso i nogi wyjmujemy i studzimy a następnie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Obydwa wywary przecedzamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy odrobinę octu oraz żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Przygotowujemy miseczki, wkładamy plasterki ugotowanej marchewki oraz plasterki ugotowanego jajka, wkładamy obrane mięso i zalewamy wywarem. Gotowe odkładamy do stężenia.
Nóżki wieprzowe gotujemy, po ugotowaniu obieramy i kroimy .
Ugotowane udka wyjmujemy , studzimy i obieramy.
Obrane mięso kroimy.
Do miseczek - pojemniczków wkładamy plasterek ugotowanego jajka oraz plasterki marchewki.
Zalać galaretą, odstawić do stężenia.