Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie małych ślimaczków. Świetna propozycja na małą imprezę lub kolację. Wykonanie jej zajmuje 10 minut.
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 177
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 177
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy go ketchupem, oprószamy przyprawami. Zostawiamy 3 cm dłuższego brzegu bez nadzienia, który smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Zwijamy roladę, zaczynając od brzegu z keczupem i radełkiem kroimy ją na kawałki 3-4 cm (nam wyszło 18 kawałków). Następnie każdego ślimaczka lekko spłaszczamy i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Na koniec smarujemy ślimaczki rozbełtanym jajkiem. Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego gotowe!