Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny dodatek do kanapek, itp. O niebo lepszy od tego ze sklepu... i zdrowszy. Mój ketchup to wersja z dodatkiem papryczki chili. Proponuję też dodatek czosnku, jeżeli ktoś lubi takie smaki. Oczywiście można również zrobić ketchup bez dodatków, czysto pomidorowy.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 942
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 942
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy pomidory, czyli: sparzamy je wrzątkiem, obieramy ze skórki i dzielimy na części. Następnie obieramy cebulę, kroimy w piórka. Papryczkę chili pozbawiamy ziarenek, kroimy w drobną kosteczkę.
Pomidory, cebulę, papryczkę chili i ziarna gorczycy wrzucamy do garnka.
Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia, dodając liście laurowe i ziele angielskie . Zimne pomidory blendujemy (wcześniej wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie) i ponownie wstawiamy na kuchenkę. Tym razem gotujemy pomidory nieco dłużej, bo około 3 godziny (na małym ogniu). W ostatniej fazie gotowania całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy ocet i cukier.
Gorący ketchup wkładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, które następnie mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia. Smacznego.