Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto w pełni wykorzystać sezon ogórkowy i przygotować mizerię w słoikach na zimę. Przepis obejmuje dodanie dużej ilości koperku, ale można dodać kilka gałązek do smaku lub całkowicie go wyeliminować. Gotową mizerię możesz podać bezpośrednio ze słoika na talerz lub wymieszać ze śmietaną i dopiero wtedy serwować.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5364
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 840
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 159
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5364
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 840
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 159
Składniki
Umieść w garnku wszystkie składniki zalewy, w międzyczasie wymieszaj, by cukier się rozpuścił i zagotuj, a następnie wystudź.
Porządzenie wyszoruj ogórki. Jeśli nie są zerwane bezpośrednio z krzaczka, namocz je przez godzinę w zimnej wodzie. Następnie pokrój ogórki w cienkie plasterki (za pomocą noża lub szatkownicy). Nie obieraj ogórków ze skórki, a lepiej zachowają chrupkość. Obierz cebulę z łupin i pokrój w półplasterki. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski, zasyp solą, dodaj świeżo starty koperek, przemieszaj i odstaw na 4 godziny.
Po tym czasie napełniaj słoiki, odciśniętymi z soku ogórkami z cebulą i koperkiem, a następnie zalewaj zimną zalewą. Pasteryzuj słoiki przez 5-7 minut od zagotowania i odstaw do pełnego przestygnięcia. Mizerię można przechowywać przez całą zimę. Przed podaniem należy odlać ogórki z zalewy i dopiero wtedy dodać śmietanę.