Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetwory z pigwy powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Powodów jest kilka. Najważniejszym, poza smakiem, jest bogactwo witamin. Pigwa to samo zdrowie! Pigwa z imbirem to rewelacyjny dodatek do herbaty czy grzańca.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3583
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154636
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 997
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 399
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3583
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154636
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 997
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 399
Składniki
Owoce pigwy umyć, osuszyć. Każdą pigwę przekroić i wyłuskać z nich pestki. Następnie rozdrobnioną pigwę wymieszać z kawałkami imbiru. W słoikach układać warstwy pigwy z imbirem, przesypując je cukrem. Lekko ubić. Zakończyć zasypując wierzch cukrem. Po dwóch dniach, trzech dniach, kiedy cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok, pigwa nadaje się do spożycia. Przechowujemy ją w lodówce. Jeśli pigwa ma stać bardzo długo, słoiki można zapasteryzować.
Przy przygotowywaniu pigwy trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ owoce pigwy są niezwykle twarde i trudno się je kroi.