Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przecież ogórkowy to esencja naturalnego smaku. Jest idealny do przygotowania zupy ogórkowej w środku zimy, a także orzeźwiającego chłodnika lub salsy podczas upałów. Taki przecier to świetna okazja do wykorzystania zbyt dużych lub krzywych ogórków z ogrodu, z którymi zazwyczaj nie wiadomo co zrobić. Są dwa sposoby przygotowania przecieru – bezpośrednio z surowych ogórków lub z już ukiszonych. Niezależnie od metody użyj mniejszych słoiczków, aby wykorzystać całość zaraz po otwarciu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10759
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4817
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9193
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10759
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4817
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9193
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1358
Składniki
Ogórki dokładnie umyj, odetnij końce, zetrzyj na jarzynowej tarce i przełóż do miski. Zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny. W międzyczasie przygotuj słoiczki i zakrętki. Dokładnie je umyj i osusz. Na spód każdego słoika ułóż ząbek czosnku i kawałek obranego chrzanu. Napełnij słoiki ogórkami, wraz z powstałym sokiem, a na wierzch każdego ułóż baldachim kopru. Mocno zakręć słoiki i ustaw je na tacy w ciepłym miejscu na 7 dni, aby się zakisiły. Gdy ogórki się ukiszą, możesz przenieść je do piwnicy lub chłodnej spiżarni i przechowywać około pół roku. Aby wydłużyć termin przydatności do spożycia przecieru, zapasteryzuj go po miesiącu od wstawienia w chłodne miejsce. Czas pasteryzacji powinien wynieść około 10 minut.
Jeśli masz gotowe, ukiszone ogórki i chcesz przygotować z nich przecier, zetrzyj je na tarce jarzynowej, przełóż do słoiczków, mocno zakręć, pasteryzuj przez 10 minut i po wystygnięciu odstaw do spiżarni. W zależności od tego, czy przecier ma być bardziej czy mniej chrupiący – zetrzyj ogórki kiszone wraz ze skórką lub bez.