Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To powidła śliwkowe z dodatkiem kakao. Uwielbiana przez dorosłych i dzieci, zdrowsza wersja tradycyjnej Nutelli. Idealna do kanapek, tostów, gofrów, naleśników i placków.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 908
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9117
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 908
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9117
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na pół i wyciągamy pestki. Tak przygotowane śliwki przekładamy do wysokiego garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym i odstawiamy na ok. pół godziny, aby owoce puściły soki.
Następnie gotujemy na niedużym ogniu, pod przykryciem przez ok 40 min., od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Po tym czasie blendujemy całość na gładką masę. Tak przygotowany mus dusimy przez kolejne 35-40 min., tym razem często mieszając.
Następnie do gęstego już musu ze śliwek dodajemy przesiane kakao i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników – w tym momencie mus zacznie gęstnieć.
Gorącą śliwellę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków, dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok 15 min. Śliwella – Nutella śliwkowa jest od razu gotowa do zajadania