Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na sos śniadaniowy do wszelkiego pieczywa, mięsa i jajek podanych w różnoraki sposób.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Bakłażany nacinamy- dziurkujemy nożem i układamy na blasze uprzednio wyłożonej papierem. Papryki myjemy, również układamy na blasze i zapiekamy 15 minut w temp 200stopni. Warzywa powinny zmięknąć- lekko zmarszczyć się.
Czekając na papryki i bakłażany, zaparzamy pomidory by łatwiej było je obrać ze skórki (warto zrobić nacięcia na każdym pomidorze) .
Upieczone warzywa przekładamy do głębokiego naczynia i zakrywamy folią spożywczą, która ma chronić je przed powietrzem, wtedy łatwiej będzie je obrać gdy ostygną.
Gdy warzywa sobie stygną, kroimy pomidory na mniejsze kawałki, które blendujemy.
Bierzemy ostrą zieloną paprykę, kroimy jak najdrobniej i delikatnie podsmażamy na oleju. Gdy lekko zeszkli się, dodajemy zblendowane pomidory. Niech się gotują na małym ogniu.
W tym czasie obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych bakłażany i papryki, które stygły w misce.roimy możliwie jak najdrobniej, po czym dodajemy do gotujących się pomidorów wraz z solą. Gotujemy często mieszając jeszcze 30 minut.
Jeszcze gorący sos przelewamy do słoików . Pasteryzacja: a) wykładamy garnek ścierką b) zalewamy słoiki do 3/4 wysokości wodą, c) gotujemy 15 minut od chwili zagotowania