Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam bigos w słoikach, idealny na dni kiedy nie mamy czasu na ugotowanie obiadu. Z podanego przepisu wyszło 7 litrów smacznego bigosu.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 377
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 377
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Kapustę słodką szatkujemy, wkładamy do garnka większego. Kroimy wymyte pieczarki w plasterki, mięso w kostkę, kiełbasę oraz boczek, dodajemy wszystko do garnka. Wlewamy do garnka 1,5 litra wody, dodajemy pastę rosołową i gotujemy do miękkości kapusty i mięsa.
Gdy kapusta z mięsem będzie miękka dodajemy kiszoną kapustę i gotujemy 2 godziny często mieszając.
Po dwugodzinnym gotowaniu musimy spróbować smak bigosu, w razie potrzeby doprawiamy, musimy dodać wszystkie pozostałe przyprawy, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 30 minut i kończymy gotowanie. Żeby bigos był smaczniejszy powinno go się gotować 2-3 dni, niektórzy gotują przez 7 dni.
Gorącym bigosem napełniamy wcześniej wyparzone słoiki, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia. Jeżeli chcemy słoiki wynieść do piwnicy musimy je poddać potrójnej pasteryzacji. Ja słoiki z bigosem trzymam w lodówce, więc ich nie pasteryzuję. Po wlaniu gorącego bigosu same się słoiki zamkną i tak zamknięte słoiki mogę śmiało trzymać w lodówce 3-4 miesiące. Pasteryzujemy w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Smacznego :)