Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój niezawodny sposób na chrupiące ogórki kiszone. Po pierwsze dodaje do nich oprócz podstawowych składników tj.: czosnek, koper i chrzan również liście chrzanu, czarnej porzeczki i wiśni. Drugim moim sekretem jest przygotowanie gorącej zalewy i przestudzenie jej do letniej temperatury przed przelaniem do słoików. Dzięki temu sól idealnie się rozpuści, a czosnek i chrzan zachowają swoje cenne wartości odżywcze. Gotowe ogórki znoszę do spiżarni i trzymam w najchłodniejszym miejscu. Tak przygotowane i przechowywane ogórki kiszone zachowują świeżość, chrupkość i smak przez wiele miesięcy.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24841
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5984
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 221
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24841
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5984
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 221
Składniki
Z 3 kg ogórków powinniśmy otrzymać około 6 litrowych słoików. Do przetworów najlepiej wybrać ogórki gruntowe średniej wielkości. Duże ogórki po ukiszeniu mogą się okazać puste w środku.
Zaczynamy od namoczenia i wymycia ogórków oraz słoików i nakrętek.
Do każdego słoika wkładamy ciasno ogórki. Dodajemy po gałązce kopru, kawałku obranego chrzanu, 2 ząbkach czosnku. Na górę wykładamy po liściu chrzanu, porzeczki i wiśni.
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól do przetworów. Zalewę podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia soli. Następnie zalewę odstawiamy do przestudzenia.
Letnią zalewą zalewamy ogórki. Słoiki szczelnie zakręcamy i obracamy do góry dnem. Po kilku godzinach gotowe słoiki znosimy do spiżarni. Ogórki kiszone będą gotowe do jedzenia po około miesiącu.