Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia w oleju to przekąska, którą można przechowywać w lodówce lub spiżarni przez kilka tygodni. To świetny dodatek do pieczywa, wędlin, serów, sałatek czy dań głównych. Dzięki marynowaniu zyskuje intensywny smak. Przygotowanie tego przetworu nie jest trudne – sprawdź!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44709
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44709
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Umyj i osusz cukinię. Pokrój w cienkie plasterki (ok. 2–3 mm). Możesz użyć noża lub tarki. Przełóż plastry do miski, posyp solą i odstaw na ok. 1 godzinę, aby puściły sok. Następnie odciśnij i osusz papierowym ręcznikiem.
W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, ziarnami pieprzu, gorczycą i ziołami. Wrzuć partiami cukinię do wrzątku i gotuj ok. 2–3 minuty (aż lekko zmięknie). Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw do ostudzenia.
Do wyparzonych słoików włóż pokrojoną cukinię, przekładając plasterki czosnkiem i ziołami. Zalej wszystko olejem, tak aby dokładnie przykrył warzywa. Delikatnie stuknij słoikiem o blat, by usunąć pęcherzyki powietrza.
Zakręć słoiki i przechowuj w lodówce (jeśli planujesz zjeść w ciągu 1-2 tygodni) lub pasteryzuj ok. 10 minut, jeśli chcesz je trzymać dłużej w spiżarni.