Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia w oleju to przekąska, którą można przechowywać w lodówce lub spiżarni przez kilka tygodni. To świetny dodatek do pieczywa, wędlin, serów, sałatek czy dań głównych. Dzięki marynowaniu zyskuje intensywny smak. Przygotowanie tego przetworu nie jest trudne – sprawdź!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1427
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 455
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1427
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 455
Składniki
Umyj i osusz cukinię. Pokrój w cienkie plasterki (ok. 2–3 mm). Możesz użyć noża lub tarki. Przełóż plastry do miski, posyp solą i odstaw na ok. 1 godzinę, aby puściły sok. Następnie odciśnij i osusz papierowym ręcznikiem.
W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, ziarnami pieprzu, gorczycą i ziołami. Wrzuć partiami cukinię do wrzątku i gotuj ok. 2–3 minuty (aż lekko zmięknie). Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw do ostudzenia.
Do wyparzonych słoików włóż pokrojoną cukinię, przekładając plasterki czosnkiem i ziołami. Zalej wszystko olejem, tak aby dokładnie przykrył warzywa. Delikatnie stuknij słoikiem o blat, by usunąć pęcherzyki powietrza.
Zakręć słoiki i przechowuj w lodówce (jeśli planujesz zjeść w ciągu 1-2 tygodni) lub pasteryzuj ok. 10 minut, jeśli chcesz je trzymać dłużej w spiżarni.