Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia w oleju to przekąska, którą można przechowywać w lodówce lub spiżarni przez kilka tygodni. To świetny dodatek do pieczywa, wędlin, serów, sałatek czy dań głównych. Dzięki marynowaniu zyskuje intensywny smak. Przygotowanie tego przetworu nie jest trudne – sprawdź!
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1712
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15081
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2611
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8879
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1712
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15081
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2611
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8879
Składniki
Umyj i osusz cukinię. Pokrój w cienkie plasterki (ok. 2–3 mm). Możesz użyć noża lub tarki. Przełóż plastry do miski, posyp solą i odstaw na ok. 1 godzinę, aby puściły sok. Następnie odciśnij i osusz papierowym ręcznikiem.
W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, ziarnami pieprzu, gorczycą i ziołami. Wrzuć partiami cukinię do wrzątku i gotuj ok. 2–3 minuty (aż lekko zmięknie). Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw do ostudzenia.
Do wyparzonych słoików włóż pokrojoną cukinię, przekładając plasterki czosnkiem i ziołami. Zalej wszystko olejem, tak aby dokładnie przykrył warzywa. Delikatnie stuknij słoikiem o blat, by usunąć pęcherzyki powietrza.
Zakręć słoiki i przechowuj w lodówce (jeśli planujesz zjeść w ciągu 1-2 tygodni) lub pasteryzuj ok. 10 minut, jeśli chcesz je trzymać dłużej w spiżarni.