Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
matematycznie - detaliczny koszt podanych składników w sezonie ok. 30 zł *bez chemii podczas importu, w przeliczeniu poza sezonem 5 razy drożej i 5 razy słabszy smak... składniki są podzielne przez 3 więc łatwo zrobić mniejszą ilość. za 1 godzinę pracy korzyścią jest 9x500ml pysznych obiadków w przyspieszonym tempie zimą :) *uwaga samo przygotowanie trwa dłużej niż godzinę, bo sos się dusi, ale wtedy można o nim zapomnieć:)) - razem z przepisem dzielę się informacją jak zorganizować sobie czas, żeby było szybko, sprawnie i czysto w kuchni podczas przetwarzania - smacznego :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 395
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 395
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Warzywa 1. Cukinia Lepsza młoda, miękka (sezon koniec lipca i drugi wysyp początek września), wybieram średnie, długie i cienkie sztuki - mają mniej pestek. Myję, obieram, kroję wzdłuż na 2, na 4, na 8 słupków i odcinam pestki - szybszy sposób niż drążenie łyżką. Słupki kroję w kostkę - nie ma znaczenia jaką, bo i tak sos będzie blendowany. Od razu wrzucam do garnka i włączam grzanie. 2. Papryka Wybieram duże mięsiste, podłużne sztuki, bo łatwiej oczyścić z pestek. Przecinam nożem wzdłuż dookoła od szypułki do szypułki, jedną połówkę odrywam (praktycznie bez pestek) a z drugiej szybkim kolistym cięciem wycinam szypułę z gniazdem nasiennym. Myję na końcu spłukując resztki pestek. Kroję w grubą kostkę (po 3 połówki wzdłuż i wszerz - 2 ruchy nożem). 3. Pomidory Wybieram miękkie, duże mięsiste sztuki - gruntowe zwane jajkami. Wstępnie płuczę pod bieżącą wodą. Nacinam skórkę w krzyżyk po drugiej stronie szypułki. Wrzucam po 4-5 pomidorów na wrzątek (garnek z wrzątkiem na min grzaniu) na 1 minutę, wyjmuję łychą cedzakową, ściągam skórkę i tnę dookoła szypułki. 4-5 szt, bo tyle zajmuje mi obranie takiej samej ilości w minutę - kiedy jedną partię obieram, druga się kąpie we wrzątku. Minutę, bo wtedy skórka odchodzi najłatwiej i najcieniej. 4. Cebula i czosnek Obieram z suchych łupin. Kroję w grube pióra, czosnek, dodatkowo szybko siekam. Cały proces przygotowywania warzyw trwa jakieś 3 kwadranse, maks do godziny.
Gotowanie. 1. Cukinię, paprykę, cebulę i czosnek wrzucam do garnka, mieszam i gotuję na wolnym ogniu. 2. Pomidory dodaję po zagotowaniu poprzednich, na końcu, bo dodanie zbyt wcześnie powoduje, że cukinia i papryka pozostają twardawe - a do sosu lepsze rozgotowane. 3. Musztardę i ocet dodaję właściwie po ugotowaniu. Dodaję, blenduję i na min ogniu odparowuję i odpowietrzam sos (blendowanie napowietrza a do weków powietrze zbędne). W tym samym czasie sterylizuję słoiki - przez dodatkowe 30 minut. Cały proces gotowania trwa około godziny - do półtorej.Proces można przyspieszyć wrzucając cukinię do garnka i już na włączonym grzaniu dodawać resztę składników.
Dodatki - Papryczkę chili drobno siekam, jeśli używam świeżej i dodaję od razu do garnka. - Suche przyprawy mieszam ze sobą i dodaję je przy okazji mieszania w połowie gotowania. - Ksylitol dodaję częściej niż cukier, bo przetwory lepiej i dłużej się przechowują, nigdy nic z ksylitolem nie sfermentowało - Ocet i musztardę zostawiam blisko kuchenki, żeby pamiętać o dodaniu później, czyli jak warzywa zmiękną, po ok. godzinie. Dodaję powoli, mieszam, sprawdzam smak - lepiej mniej niż za dużo.
Wekowanie - sterylizuję słoiki i nakrętki w czasie, gdy sos "dochodzi", czyli odpowietrza się po blendowaniu i ostatecznie smaki wszystkich składników się łączą - czyste słoiki i nakrętki wstawiam do piekarnika na 30 minut 120 stopni - gorącą zawartością napełniam gorące słoiki, - dbam o to, by gwint i zakrętka były idealnie czyste i suche, - mocno zakręcam - odstawiam do góry dnem do wystygnięcia na całą noc Przyjemność prawdziwa zimą otworzyć taki słoiczek z sezonowym smakiem i aromatem :)
Sos słodko-kwaśny w wersji FIT jest tutaj: "fit sos z cukinii (słodko-kwaśny)" https://smaker.pl/przepis-fit-sos-z-cukinii-slodko-kwasny,125812,domowapiwniczka.html