Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2438
Dodano: 19.09.2017
Odsłon: 2616
5-6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Warzywa
1. Cukinia
Lepsza młoda, miękka (sezon koniec lipca i drugi wysyp początek września), wybieram średnie, długie i cienkie sztuki - mają mniej pestek.
Myję, obieram, kroję wzdłuż na 2, na 4, na 8 słupków i odcinam pestki - szybszy sposób niż drążenie łyżką. Słupki kroję w kostkę - nie ma znaczenia jaką, bo i tak sos będzie blendowany.
Od razu wrzucam do garnka i włączam grzanie.
2. Papryka
Wybieram duże mięsiste, podłużne sztuki, bo łatwiej oczyścić z pestek.
Przecinam nożem wzdłuż dookoła od szypułki do szypułki, jedną połówkę odrywam (praktycznie bez pestek) a z drugiej szybkim kolistym cięciem wycinam szypułę z gniazdem nasiennym.
Myję na końcu spłukując resztki pestek. Kroję w grubą kostkę (po 3 połówki wzdłuż i wszerz - 2 ruchy nożem).
3. Pomidory
Wybieram miękkie, duże mięsiste sztuki - gruntowe zwane jajkami. Wstępnie płuczę pod bieżącą wodą. Nacinam skórkę w krzyżyk po drugiej stronie szypułki.
Wrzucam po 4-5 pomidorów na wrzątek (garnek z wrzątkiem na min grzaniu) na 1 minutę, wyjmuję łychą cedzakową, ściągam skórkę i tnę dookoła szypułki.
4-5 szt, bo tyle zajmuje mi obranie takiej samej ilości w minutę - kiedy jedną partię obieram, druga się kąpie we wrzątku.
Minutę, bo wtedy skórka odchodzi najłatwiej i najcieniej.
4. Cebula i czosnek
Obieram z suchych łupin. Kroję w grube pióra, czosnek, dodatkowo szybko siekam.
Cały proces przygotowywania warzyw trwa jakieś 3 kwadranse, maks do godziny.
Gotowanie.
1. Cukinię, paprykę, cebulę i czosnek wrzucam do garnka, mieszam i gotuję na wolnym ogniu.
2. Pomidory dodaję po zagotowaniu poprzednich, na końcu, bo dodanie zbyt wcześnie powoduje, że cukinia i papryka pozostają twardawe - a do sosu lepsze rozgotowane.
3. Musztardę i ocet dodaję właściwie po ugotowaniu. Dodaję, blenduję i na min ogniu odparowuję i odpowietrzam sos (blendowanie napowietrza a do weków powietrze zbędne). W tym samym czasie sterylizuję słoiki - przez dodatkowe 30 minut.
Cały proces gotowania trwa około godziny - do półtorej.Proces można przyspieszyć wrzucając cukinię do garnka i już na włączonym grzaniu dodawać resztę składników.
Dodatki
- Papryczkę chili drobno siekam, jeśli używam świeżej i dodaję od razu do garnka.
- Suche przyprawy mieszam ze sobą i dodaję je przy okazji mieszania w połowie gotowania.
- Ksylitol dodaję częściej niż cukier, bo przetwory lepiej i dłużej się przechowują, nigdy nic z ksylitolem nie sfermentowało
- Ocet i musztardę zostawiam blisko kuchenki, żeby pamiętać o dodaniu później, czyli jak warzywa zmiękną, po ok. godzinie. Dodaję powoli, mieszam, sprawdzam smak - lepiej mniej niż za dużo.
Wekowanie
- sterylizuję słoiki i nakrętki w czasie, gdy sos "dochodzi", czyli odpowietrza się po blendowaniu i ostatecznie smaki wszystkich składników się łączą
- czyste słoiki i nakrętki wstawiam do piekarnika na 30 minut 120 stopni
- gorącą zawartością napełniam gorące słoiki,
- dbam o to, by gwint i zakrętka były idealnie czyste i suche,
- mocno zakręcam
- odstawiam do góry dnem do wystygnięcia na całą noc
Przyjemność prawdziwa zimą otworzyć taki słoiczek z sezonowym smakiem i aromatem :)
Sos słodko-kwaśny w wersji FIT jest tutaj:
"fit sos z cukinii (słodko-kwaśny)"
https://smaker.pl/przepis-fit-sos-z-cukinii-slodko-kwasny,125812,domowapiwniczka.html
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

KORAL 24 września 2017Zgłoś do usunięcia
Świetne, jaka dokładność. Fajne smaki :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 19 września 2017Zgłoś do usunięcia
Cudowny <3 Zdecydowane moje smaki <32 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 19 września 2017Zgłoś do usunięcia
Faktycznie sosik na wypasie! <3 Baaardzo smakowity! :)3 Kto głosował? | Odpowiedz