Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kilku lat nie kupujemy żadnych konserw, tylko robimy je sami w domu. Za każdym razem staramy się zmieniać proporcje mięs i przyprawy. Wciąż eksperymentujemy.
Kiedy przyjdzie jesień, przyda się odrobina domowych przetworów, które wzmocn...
Odsłon: 2765
Domowy kebab możesz przygotować na dwa sposoby. Aromatyczne mięso jest tu naj...
Odsłon: 1728
Pyszny sernik w połączeniu sera i czekolady to ulubiony sernik mojego męża. S...
Odsłon: 60
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37757
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 11024
Pyszny sernik w połączeniu sera i czekolady to ulubiony sernik mojego męża. S...
Odsłon: 60
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37757
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 11024
Składniki
Boczek i karkówkę pokroić w wąskie, krótkie paski. Przełożyć do miski.
Wszystkie składniki do peklowania wymieszać, liście laurowe połamać i przyprawić mięso. Dokładnie wyrobić. Odstawić w zimne miejsce na 36 godzin.
Po tym czasie mięso wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać zimną wodą na 4 godziny by mięso pozbawić nadmiaru soli. W tym czasie przygotować słoiki -najlepiej półlitrowe. Dobrze też kupić nowe nakrętki by mieć pewność, że słoiki będą dobrze "trzymać". Na dno każdego słoka włożyć 1 listek laurowy. Z mięsa odlać wodę i układać ciasno w słoikach do 3/4 ich wysokości. W moździeżu rozetrzeć łyżeczkę czarnego pieprzu w ziarnach i pół łyżeczki jałowca. Dodać po odrobinie do każdego słoika. Wlać po 3-4 łyżki zimnej wody. Wytrzeć słoiki i nakrętki do sucha. Dno dużego garnka wyłożyć grubą ściereczką i ustawić słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Gotowanie powtórzyć na drugi i trzeci dzień.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Przetwory
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Przetwory
Czerwona kapusta kiszona z jabłkami
Przetwory
Jabłka kiszone w kapuście
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Domowa pasta bulionowa z grzybami powstała na początku stycznia jako wariant...
Odsłon: 71
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Kiszona, domowa kapusta z marchwią i kminkiem. Idealna jako dodatek na surówk...
Odsłon: 556