Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowa konserwa w słoikach

Domowa konserwa w słoikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4012

Dodano:

Odsłon: 19261

Od kilku lat nie kupujemy żadnych konserw, tylko robimy je sami w domu. Za każdym razem staramy się zmieniać proporcje mięs i przyprawy. Wciąż eksperymentujemy.

Składniki

  • 3 kg ładnego, mięsnego boczku
  • 1.5 kg łopatki
  • Przyprawy do suchego peklowania:
  • 2 dag peklosoli
  • 10 dag soli gruboziarnistej
  • garść majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 10 listków laurowych
  • 15 ziaren ziela
  • 4 dag czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 dag ziaren jałowca
  • Przyprawy do słoika:
  • 1/2 łyżeczki jałowca
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • po 1 listku na dno każdego słoika
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowa konserwa w słoikach

Przygotowanie

  1. Boczek i karkówkę pokroić w wąskie, krótkie paski.
    Przełożyć do miski.

  2. Wszystkie składniki do peklowania wymieszać, liście laurowe połamać i przyprawić mięso.
    Dokładnie wyrobić. Odstawić w zimne miejsce na 36 godzin.

  3. Po tym czasie mięso wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać zimną wodą na 4 godziny by mięso pozbawić nadmiaru soli.
    W tym czasie przygotować słoiki -najlepiej półlitrowe. Dobrze też kupić nowe nakrętki by mieć pewność, że słoiki będą dobrze "trzymać".
    Na dno każdego słoka włożyć 1 listek laurowy.
    Z mięsa odlać wodę i układać ciasno w słoikach do 3/4 ich wysokości.
    W moździeżu rozetrzeć łyżeczkę czarnego pieprzu w ziarnach i pół łyżeczki jałowca.
    Dodać po odrobinie do każdego słoika. Wlać po 3-4 łyżki zimnej wody. Wytrzeć słoiki i nakrętki do sucha. Dno dużego garnka wyłożyć grubą ściereczką i ustawić słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Gotowanie powtórzyć na drugi i trzeci dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 01 grudnia 2018 Smakowicie wygląda, musi pachnieć obłędnie:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 26 listopada 2018 Helenko, ja wieki nie robiłam słoików z mięskiem. Wiem jakie to mięsko pyszne,jak wspaniale pachnie.:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń