Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kilku lat nie kupujemy żadnych konserw, tylko robimy je sami w domu. Za każdym razem staramy się zmieniać proporcje mięs i przyprawy. Wciąż eksperymentujemy.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 831
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 831
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Składniki
Boczek i karkówkę pokroić w wąskie, krótkie paski. Przełożyć do miski.
Wszystkie składniki do peklowania wymieszać, liście laurowe połamać i przyprawić mięso. Dokładnie wyrobić. Odstawić w zimne miejsce na 36 godzin.
Po tym czasie mięso wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać zimną wodą na 4 godziny by mięso pozbawić nadmiaru soli. W tym czasie przygotować słoiki -najlepiej półlitrowe. Dobrze też kupić nowe nakrętki by mieć pewność, że słoiki będą dobrze "trzymać". Na dno każdego słoka włożyć 1 listek laurowy. Z mięsa odlać wodę i układać ciasno w słoikach do 3/4 ich wysokości. W moździeżu rozetrzeć łyżeczkę czarnego pieprzu w ziarnach i pół łyżeczki jałowca. Dodać po odrobinie do każdego słoika. Wlać po 3-4 łyżki zimnej wody. Wytrzeć słoiki i nakrętki do sucha. Dno dużego garnka wyłożyć grubą ściereczką i ustawić słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Gotowanie powtórzyć na drugi i trzeci dzień.