Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kilku lat nie kupujemy żadnych konserw, tylko robimy je sami w domu. Za każdym razem staramy się zmieniać proporcje mięs i przyprawy. Wciąż eksperymentujemy.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 75
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 129
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 77
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 167
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 47
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 75
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 129
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 77
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 167
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 47
Składniki
Boczek i karkówkę pokroić w wąskie, krótkie paski. Przełożyć do miski.
Wszystkie składniki do peklowania wymieszać, liście laurowe połamać i przyprawić mięso. Dokładnie wyrobić. Odstawić w zimne miejsce na 36 godzin.
Po tym czasie mięso wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać zimną wodą na 4 godziny by mięso pozbawić nadmiaru soli. W tym czasie przygotować słoiki -najlepiej półlitrowe. Dobrze też kupić nowe nakrętki by mieć pewność, że słoiki będą dobrze "trzymać". Na dno każdego słoka włożyć 1 listek laurowy. Z mięsa odlać wodę i układać ciasno w słoikach do 3/4 ich wysokości. W moździeżu rozetrzeć łyżeczkę czarnego pieprzu w ziarnach i pół łyżeczki jałowca. Dodać po odrobinie do każdego słoika. Wlać po 3-4 łyżki zimnej wody. Wytrzeć słoiki i nakrętki do sucha. Dno dużego garnka wyłożyć grubą ściereczką i ustawić słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Gotowanie powtórzyć na drugi i trzeci dzień.