Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pyszny domowy dżem z czarnej porzeczki. Dżem porzeczkowy to mój ulubiony dżem, porzeczkę mam z własnego ogródka, dżem ma wspaniały smak, zapach i kolor. To idealny dodatek do naleśników, gofrów, ciast oraz kanapek. Ja nie daje dużo cukru bo nie lubię bardzo słodkich dżemów . Czarna porzeczka jest bogata w pektyny, dzieki temu dżem jest gęsty i nie musisz używać środków do związania dżemu .
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 169
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 169
Składniki
Porzeczkę pozbaw szypułek i końcówek na owocach, opłukaj i osusz na sicie. Do garnka z grubym dnem wlej wodę, dodaj czyste owoce, jeśli chcesz możesz owoce zblendować, zagotuj. Gotuj na małym palniku często mieszając, gdy owoce puszczą sok dodaj cukier, gotuj na wolnym ogniu często mieszając żeby się nie przypaliły, uważaj również ponieważ porzeczki gotując się będą chlapać .
Jeśli dżem jest dla ciebie mało słodki możesz dodać więcej cukru według własnego uznania. Gotuj na bardzo małym ogniu palnika około 1,5-2 godziny bez pokrywki, aż woda odparuje na tyle, że dżem będzie miał odpowiednią konsystencje.
Gotowy dżem nałóż do słoików, zakeć. Garnek z szerokim dnem wyłóż ściereczką kuchenną, włóż słoiki zalej wodą i zagotuj. Słoiki pasteryzujemy około 15 minut, po wyjęciu odwróć do góry dnem i zostaw do wystygnięcia . Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu . Smacznego .