Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki to cudowne, soczyste owoce, którymi można się zajadać bez końca. Posiadają wiele cennych witamin i minerałów, a do tego nie tuczą. Jedyną ich wadą jest fakt, że sezon na nie zdecydowanie za szybko się kończy. Jak zachować ich smak na dłużej? Można je zamrozić lub zrobić z nich domowe przetwory. Poniżej przedstawiamy wam przepis na pyszny, domowy dżem z truskawek.
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 611
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 73
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 9
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 28
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 44
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 611
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 73
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 9
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 28
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 44
Składniki
Truskawki płuczemy pod zimną woda, usuwamy szypułki i przekładamy do garnka. Rozgniatamy owoce przy użyciu tłuczka. Dodajemy cukier żelujący. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy naokoło 6 godzin. Od czasu do czasu mieszamy składniki w garnku.
Słoiki i nakrętki wyparzamy i wycieramy do sucha.
Po 6 godzinach ustawiamy garnek na kuchence, truskawki z cukrem gotujemy przez kilka minut, (nie zapominamy o mieszaniu, aby cukier się nie przypalił).
Gorący dżem truskawkowy przekładamy do umytych słoików i szczelnie zakręcamy. Ustawiamy na blacie do góry dnem i studzimy. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasz dżem truskawkowy zachowa świeżość na długo, przed zniesieniem go do piwnicy poddajemy go procesie pasteryzacji.
PASTERYZACJA: na spód dużego garnka kładziemy ściereczkę. Słoiki umieszczamy w garnku nakrętką do góry. Zachowujemy między nimi małe przerwy tak, aby się ze sobą nie stykały. Do garnka wlewamy gorącą wodę do 4/5 wysokości słoików. Pasteryzujemy słoiki przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy je w zaciemnionym miejscu na około 24 godziny. Po tym czasie możemy zanieść je do spiżarni. Gotowe!