Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki to cudowne, soczyste owoce, którymi można się zajadać bez końca. Posiadają wiele cennych witamin i minerałów, a do tego nie tuczą. Jedyną ich wadą jest fakt, że sezon na nie zdecydowanie za szybko się kończy. Jak zachować ich smak na dłużej? Można je zamrozić lub zrobić z nich domowe przetwory. Poniżej przedstawiamy wam przepis na pyszny, domowy dżem z truskawek.
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1917
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 24
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 58
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 101
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1917
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 24
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 58
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 101
Składniki
Truskawki płuczemy pod zimną woda, usuwamy szypułki i przekładamy do garnka. Rozgniatamy owoce przy użyciu tłuczka. Dodajemy cukier żelujący. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy naokoło 6 godzin. Od czasu do czasu mieszamy składniki w garnku.
Słoiki i nakrętki wyparzamy i wycieramy do sucha.
Po 6 godzinach ustawiamy garnek na kuchence, truskawki z cukrem gotujemy przez kilka minut, (nie zapominamy o mieszaniu, aby cukier się nie przypalił).
Gorący dżem truskawkowy przekładamy do umytych słoików i szczelnie zakręcamy. Ustawiamy na blacie do góry dnem i studzimy. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasz dżem truskawkowy zachowa świeżość na długo, przed zniesieniem go do piwnicy poddajemy go procesie pasteryzacji.
PASTERYZACJA: na spód dużego garnka kładziemy ściereczkę. Słoiki umieszczamy w garnku nakrętką do góry. Zachowujemy między nimi małe przerwy tak, aby się ze sobą nie stykały. Do garnka wlewamy gorącą wodę do 4/5 wysokości słoików. Pasteryzujemy słoiki przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy je w zaciemnionym miejscu na około 24 godziny. Po tym czasie możemy zanieść je do spiżarni. Gotowe!