Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki to cudowne, soczyste owoce, którymi można się zajadać bez końca. Posiadają wiele cennych witamin i minerałów, a do tego nie tuczą. Jedyną ich wadą jest fakt, że sezon na nie zdecydowanie za szybko się kończy. Jak zachować ich smak na dłużej? Można je zamrozić lub zrobić z nich domowe przetwory. Poniżej przedstawiamy wam przepis na pyszny, domowy dżem z truskawek.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 189
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 506
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1815
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3435
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27064
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 189
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 506
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1815
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3435
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27064
Składniki
Truskawki płuczemy pod zimną woda, usuwamy szypułki i przekładamy do garnka. Rozgniatamy owoce przy użyciu tłuczka. Dodajemy cukier żelujący. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy naokoło 6 godzin. Od czasu do czasu mieszamy składniki w garnku.
Słoiki i nakrętki wyparzamy i wycieramy do sucha.
Po 6 godzinach ustawiamy garnek na kuchence, truskawki z cukrem gotujemy przez kilka minut, (nie zapominamy o mieszaniu, aby cukier się nie przypalił).
Gorący dżem truskawkowy przekładamy do umytych słoików i szczelnie zakręcamy. Ustawiamy na blacie do góry dnem i studzimy. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasz dżem truskawkowy zachowa świeżość na długo, przed zniesieniem go do piwnicy poddajemy go procesie pasteryzacji.
PASTERYZACJA: na spód dużego garnka kładziemy ściereczkę. Słoiki umieszczamy w garnku nakrętką do góry. Zachowujemy między nimi małe przerwy tak, aby się ze sobą nie stykały. Do garnka wlewamy gorącą wodę do 4/5 wysokości słoików. Pasteryzujemy słoiki przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy je w zaciemnionym miejscu na około 24 godziny. Po tym czasie możemy zanieść je do spiżarni. Gotowe!