Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy keczup z cukinii, który znajdzie wiele zastosowań w gotowaniu. Ten sos to nie tylko fantastyczny dodatek do kanapek, sprawdzi się również jako sos do gołąbków, do pizzy czy każdego innego dania, do którego używamy sosu pomidorowego. Przepisów na keczup z cukinii jest mnóstwo, zaleta tego jest to, że nie dodajemy do niego cukru. Słodyczy w tym sosie dodaje marchewka. Dzięki temu jest on dużo zdrowszy i zdecydowanie smaczniejszy.
Przepis na ulubione ciasto mojej mamy. Specjalistką i autorką jest jej koleża...
Odsłon: 3876
Szybkie i proste kanapeczki świąteczne z serkiem kanapkowym, ogórkiem i papry...
Odsłon: 291
Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto, idealne na różne okazje.
Odsłon: 357
Kolorowe ciasteczka korzenne, udekorowane kolorowym lukrem i ozdobami.
Odsłon: 66
Sernik na kruchym spodzie. Sernik o smaku waniliowym. Sernik z kokosową krusz...
Odsłon: 15145
Przepis na ulubione ciasto mojej mamy. Specjalistką i autorką jest jej koleża...
Odsłon: 3876
Szybkie i proste kanapeczki świąteczne z serkiem kanapkowym, ogórkiem i papry...
Odsłon: 291
Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto, idealne na różne okazje.
Odsłon: 357
Kolorowe ciasteczka korzenne, udekorowane kolorowym lukrem i ozdobami.
Odsłon: 66
Sernik na kruchym spodzie. Sernik o smaku waniliowym. Sernik z kokosową krusz...
Odsłon: 15145
Składniki
UMYTA CUKINIE I OBRANA MARCHEW ZETRZEĆ NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH. CUKINIĘ MOŻNA PRZED STARCIEM OBRAĆ, ALE NIE TRZEBA. CEBULE OBRAĆ I POKROIĆ W KOSTKĘ.
NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I ZESZKLIĆ NA NIM POKROJONA CEBULE. DO ZESZKLONEJ CEBULI STOPNIOWO DODAĆ STARTA CUKINIE I MARCHEWKĘ. DO WARZYW DODAĆ OCET I ZMIELONE GOŹDZIKI. NASTĘPNIE DODAĆ POMIDORY Z PUSZKI I PRZECIER. CALOSC DOBRZE WYMIESZAĆ I DUSIĆ NA ŚREDNIM GRZANIU PRZEZ 15 – 20 MINUT, CO JAKIŚ CZAS MIESZAJĄC. KIEDY WARZYWA ZMIĘKNĄ, ZDJĄĆ JE Z GRZANIA I ZBLENDOWAĆ NA GŁADKIE PUREE.
TAK PRZYGOTOWANY KECZUP MOŻNA NA KONIEC PRZETRZEĆ PRZEZ SITO. GORĄCY KECZUP (JEŚLI PRZESTYGŁ PODCZAS PRZECIERANIA, PONOWNIE ZAGOTOWAĆ) PRZELAĆ DO SŁOIKÓW LUB SZKLANYCH BUTELEK I NATYCHMIAST ZAMKNĄĆ NAKRĘTKĄ. BUTELKI I SŁOIKI MUSZA BYĆ DOBRZE WYPARZONE. SŁOIKI MOŻNA PASTERYZOWAĆ, JA WSTAWIAM JE DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO TEMPERATURY 170 ST. C. I PASTERYZUJE 15 MINUT.
KECZUP PODAWAĆ, NA ZIMNO LUB GORĄCO, JAKO DODATEK DO KANAPEK LUB JAKO SOS DO MAKARONÓW, LASAGNE CZY PULPETÓW. SMACZNEGO!