Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy keczup z cukinii, który znajdzie wiele zastosowań w gotowaniu. Ten sos to nie tylko fantastyczny dodatek do kanapek, sprawdzi się również jako sos do gołąbków, do pizzy czy każdego innego dania, do którego używamy sosu pomidorowego. Przepisów na keczup z cukinii jest mnóstwo, zaleta tego jest to, że nie dodajemy do niego cukru. Słodyczy w tym sosie dodaje marchewka. Dzięki temu jest on dużo zdrowszy i zdecydowanie smaczniejszy.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 28561
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9634
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2140
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4133
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 826
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 28561
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9634
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2140
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4133
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 826
Składniki
UMYTA CUKINIE I OBRANA MARCHEW ZETRZEĆ NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH. CUKINIĘ MOŻNA PRZED STARCIEM OBRAĆ, ALE NIE TRZEBA. CEBULE OBRAĆ I POKROIĆ W KOSTKĘ.
NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I ZESZKLIĆ NA NIM POKROJONA CEBULE. DO ZESZKLONEJ CEBULI STOPNIOWO DODAĆ STARTA CUKINIE I MARCHEWKĘ. DO WARZYW DODAĆ OCET I ZMIELONE GOŹDZIKI. NASTĘPNIE DODAĆ POMIDORY Z PUSZKI I PRZECIER. CALOSC DOBRZE WYMIESZAĆ I DUSIĆ NA ŚREDNIM GRZANIU PRZEZ 15 – 20 MINUT, CO JAKIŚ CZAS MIESZAJĄC. KIEDY WARZYWA ZMIĘKNĄ, ZDJĄĆ JE Z GRZANIA I ZBLENDOWAĆ NA GŁADKIE PUREE.
TAK PRZYGOTOWANY KECZUP MOŻNA NA KONIEC PRZETRZEĆ PRZEZ SITO. GORĄCY KECZUP (JEŚLI PRZESTYGŁ PODCZAS PRZECIERANIA, PONOWNIE ZAGOTOWAĆ) PRZELAĆ DO SŁOIKÓW LUB SZKLANYCH BUTELEK I NATYCHMIAST ZAMKNĄĆ NAKRĘTKĄ. BUTELKI I SŁOIKI MUSZA BYĆ DOBRZE WYPARZONE. SŁOIKI MOŻNA PASTERYZOWAĆ, JA WSTAWIAM JE DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO TEMPERATURY 170 ST. C. I PASTERYZUJE 15 MINUT.
KECZUP PODAWAĆ, NA ZIMNO LUB GORĄCO, JAKO DODATEK DO KANAPEK LUB JAKO SOS DO MAKARONÓW, LASAGNE CZY PULPETÓW. SMACZNEGO!