Domowy syrop robię już drugi rok i jestem bardzo zadowolona, moja rodzina również. Na prawdę pomaga na infekcje, wirusy i bakterie. Jeżeli ktoś nie może czosnku to można pominąć, i tak ma dużo drogocennych składników. Polecam i życzę zdrówka.
Domowy syrop na przeziębienie
Składniki
- 1,5 szkl.przegotowanej, letniej wody
- 0,5 szkl.ocet jabłkowy - najlepiej domowy
- 4 cytrymy
- Miód- najlepiej lipowy lecz inny tez będzie ok
- Korzeń imbiru
- 5 ząbków czosnku
Składniki
- 1,5 szkl.przegotowanej, letniej wody
- 0,5 szkl.ocet jabłkowy - najlepiej domowy
- 4 cytrymy
- Miód- najlepiej lipowy lecz inny tez będzie ok
- Korzeń imbiru
- 5 ząbków czosnku

Etapy przygotowania
Cytryny szorujemy i wyparzamy, kroimy w plasterki. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Układamy w słoiku na przemian cytryny, czosnek, imbir, miód - do pełnego słoika. Na koniec dolewamy wodę i ocet jabłkowy. Mieszamy, zostawiamy na noc pod przykryciem. Tak zrobiony syrop przykrywamy nakrętka nie zakręcając słoika lub gazą i odstawiamy do lodówki lub na drugi dzień wszystko cedzimy przez gęste sitko lub gazę. Wlewamy do buteleczki lub słoika. Przykrywamy lekko gazą lub przykrywką, nie zakręcając. Przechowujemy w lodówce. Taki syrop będzie dobry przez ok. tydzień.
Stosowanie: Gdy zachowujemy - 1 łyżka stołowa co kilka godzin, az nam się polepszy. W celu wzmocnienia odporności - od września/października do marca/kwietnia 1 raz dziennie po 1 łyżeczce do herbaty.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 127
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 127



Składniki
- 1,5 szkl.przegotowanej, letniej wody
- 0,5 szkl.ocet jabłkowy - najlepiej domowy
- 4 cytrymy
- Miód- najlepiej lipowy lecz inny tez będzie ok
- Korzeń imbiru
- 5 ząbków czosnku
Cytryny szorujemy i wyparzamy, kroimy w plasterki. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Układamy w słoiku na przemian cytryny, czosnek, imbir, miód - do pełnego słoika. Na koniec dolewamy wodę i ocet jabłkowy. Mieszamy, zostawiamy na noc pod przykryciem. Tak zrobiony syrop przykrywamy nakrętka nie zakręcając słoika lub gazą i odstawiamy do lodówki lub na drugi dzień wszystko cedzimy przez gęste sitko lub gazę. Wlewamy do buteleczki lub słoika. Przykrywamy lekko gazą lub przykrywką, nie zakręcając. Przechowujemy w lodówce. Taki syrop będzie dobry przez ok. tydzień.
Stosowanie: Gdy zachowujemy - 1 łyżka stołowa co kilka godzin, az nam się polepszy. W celu wzmocnienia odporności - od września/października do marca/kwietnia 1 raz dziennie po 1 łyżeczce do herbaty.