Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żródło beta-karotenu i witaminy E zawiera: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor oraz witaminy C, B1, B2, PP oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Działa przeciwzapalnie i podnosi odporność organizmu. Pomaga przy trudnościach w oddawaniu moczu, problemach z pęcherzem moczowym i nerkami. Obniża poziom cholesterolu we krwi.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 202
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 202
Składniki
Dynię kroję na pół, usuwam pestki, układam w naczyniu żaroodpornym i pieczę ok. 45 minut na 150 stopni C. Gotuję wodę na 1 kg dyni 100 ml, gdy się zagotuje dodaję tam 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 laskę laskę wnnilii, 10 dag cukru ewentualnie parę goździków. Zostawiam na 15 minut aby nasiąkło - można dodać przyprawę korzenną do piernika , aby smak był bardziej wyrazisty - według własnego upodobania, podobnie z cukrem - można dać więcej aby była słodsza Po upieczeniu łyżką wydrążam miąższ przekładam do garnka, wlewam wodę z przyprawami i blenduję, jeśli jest za gęsty mus to dodaję trochę wody. Zagotowuję tą dynię, jeśli jest za rzadka to gotuję trochę dłużej aby płyn odparował i gorącą wkładam do słoiczków a następnie pasteryzuję ok. 20 minut. Przechowuję w zimnym miejscu. Życzę smacznego :)