Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W dzisiejszych czasach dżemy i konfitury w dziesiątkach smaków można kupić zimą w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Jeśli jednak chcesz uniknąć jedzenia wysokoprzetworzonych produktów z mnóstwem sztucznych dodatków (nie wspominając o ogromnej ilości cukru), nie wahaj się poświęcić trochę czasu na samodzielne przetworzenie ulubionych owoców. Nie sięgaj przy tym po najprostsze rozwiązania – domowy dżem z dodatkiem cukru żelującego niewiele będzie się różnił od tego ze sklepu. Wypróbuj przepisu na dżem brzoskwiniowy z pektyną (oczywiście możesz zastąpić brzoskwinie truskawkami albo wiśniami) – naturalną substancją o właściwościach żelujących.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7225
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2684
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20197
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 582
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 808
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7225
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2684
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20197
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 582
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 808
Składniki
Obierz brzoskwinie i usuń z nich pestki. Pokrój owoce na kawałki. Przełóż do patelni lub garnka z grubym dnem i zasyp połową cukru. Wymieszaj. Podsmaż na palniku o średniej mocy. Gdy owoce zaczną puszczać sok, zmniejsz moc palnika do minimum. Smaż przez około godzinę, mieszając co jakiś czas. Owoce powinny się rozpaść. Jeśli chcesz uzyskać dżem o gładkiej konsystencji, pod koniec zmiksuj brzoskwinie blenderem.
Wymieszaj pektynę z resztą cukru i sokiem z cytryny. Połącz z owocami i smaż na palniku o minimalnej mocy do czasu, aż dżem zgęstnieje (około 45 minut). Co jakiś czas zamieszaj.
Przygotuj słoiki o łącznej pojemności około 750 ml. Wyparz je i napełnij gorącym dżemem. Zakręć szczelnie i odstaw do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.