Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W dzisiejszych czasach dżemy i konfitury w dziesiątkach smaków można kupić zimą w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Jeśli jednak chcesz uniknąć jedzenia wysokoprzetworzonych produktów z mnóstwem sztucznych dodatków (nie wspominając o ogromnej ilości cukru), nie wahaj się poświęcić trochę czasu na samodzielne przetworzenie ulubionych owoców. Nie sięgaj przy tym po najprostsze rozwiązania – domowy dżem z dodatkiem cukru żelującego niewiele będzie się różnił od tego ze sklepu. Wypróbuj przepisu na dżem brzoskwiniowy z pektyną (oczywiście możesz zastąpić brzoskwinie truskawkami albo wiśniami) – naturalną substancją o właściwościach żelujących.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 15565
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8792
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 652
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8300
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 15565
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8792
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 652
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8300
Składniki
Obierz brzoskwinie i usuń z nich pestki. Pokrój owoce na kawałki. Przełóż do patelni lub garnka z grubym dnem i zasyp połową cukru. Wymieszaj. Podsmaż na palniku o średniej mocy. Gdy owoce zaczną puszczać sok, zmniejsz moc palnika do minimum. Smaż przez około godzinę, mieszając co jakiś czas. Owoce powinny się rozpaść. Jeśli chcesz uzyskać dżem o gładkiej konsystencji, pod koniec zmiksuj brzoskwinie blenderem.
Wymieszaj pektynę z resztą cukru i sokiem z cytryny. Połącz z owocami i smaż na palniku o minimalnej mocy do czasu, aż dżem zgęstnieje (około 45 minut). Co jakiś czas zamieszaj.
Przygotuj słoiki o łącznej pojemności około 750 ml. Wyparz je i napełnij gorącym dżemem. Zakręć szczelnie i odstaw do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.