Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie niezbyt słodkie dżemy to polecam taki.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9563
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3163
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6644
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9563
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3163
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6644
Składniki
Czereśnie umyłem, wypestkowałem. Zasypałem cukrem. Odstawiłem, aby puściły sok. Gotowałem na małym ogniu, mieszając czasami. Po ok. 2godzinach dodałem porzeczki. Gotowałem dalej, aż masa zgęstniała. Wtedy dodałem żelfix bez cukru. Odstawiłem. Następnego dnia ponownie zagotowałem, gorący dżem przełożyłem do wysterylizowanych słoików. Pasteryzowałem w piekarniku 90 stopni przez 20 min.