Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno uwierzyć, ale to mój pierwszy domowy dżem z malin. W końcu się zdecydowałam i oto jest. Jak widać na załączonym obrazku, mój dżemik posiada drobne pesteczki malinowe. Jeżeli chcecie uzyskać dżem exclusive, bezpestkowy, trzeba przed włożeniem do słoiczków całą miksturę przetrzeć przez drobne sitko.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9972
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6371
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9972
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6371
Składniki
Maliny myjemy, osączamy na sicie. Całe owoce zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu, ostatecznie doprowadzając do wrzenia. Całość gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Dżem zestawiamy z palnika, wsypujemy środek żelujący (żelfix). Wszystko razem starannie mieszamy, gotujemy kilka minut, często mieszając.
Uwaga: W garnku może pojawić się piana. Wtedy nie panikujemy, nie stresujemy się, tylko delikatnie mieszamy dżem, aż do momentu kiedy piana zniknie. Może to trochę potrwać i wydłużyć przygotowanie przetworów, ale jak trzeba to trzeba. Jeżeli piana tworzy dość wyraźną, jednolitą warstwę na powierzchni owoców, można ją delikatnie zebrać. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem na 15 minut. Smacznego.