Przetwory Przepis na:
Dżem marchewkowy


Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 911
Dodano: 03.08.2018
Odsłon: 3973
Składniki
- 500 g marchewki ( po obraniu )
- 1 cytryna
- 1 szk cukru
- 1/2 szk wody
- 1 łyżka galaretki cytrynowej
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Umytą cytrynę zrolować aby wydobyć z niej jak najwięcej soku.
Wycisnąć z niej sok do miseczki lub szklanki.
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Wrzucić do rondelka lub na patelnię, wlać wodę i smażyć około 15 minut.
Po tym czasie dodać cukier i nadal smażyć kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając. -
Następnie blenderem zmiksować podsmażona marchewkę ( można tego nie robić, ale będą wyczuwalne drobinki marchewki ).
Ponownie masę przełożyć do tego samego naczynia wlać sok i ponownie smażyć około 3 minut.
Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać.
Bardzo gorącym dżemem napełnić słoiczki ( mi z tej porcji wyszły 2 słoiczki 200 ml ) i szczelnie zamknąć.
Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 03 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Musi być smaczny <30 Kto głosował? | Odpowiedz