Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A to nietypowy dżem marchewkowy z dodatkiem cytryny. Ciekawy smak i piękny kolor.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 921
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 921
Składniki
Umytą cytrynę zrolować aby wydobyć z niej jak najwięcej soku. Wycisnąć z niej sok do miseczki lub szklanki. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wrzucić do rondelka lub na patelnię, wlać wodę i smażyć około 15 minut. Po tym czasie dodać cukier i nadal smażyć kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie blenderem zmiksować podsmażona marchewkę ( można tego nie robić, ale będą wyczuwalne drobinki marchewki ). Ponownie masę przełożyć do tego samego naczynia wlać sok i ponownie smażyć około 3 minut. Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać. Bardzo gorącym dżemem napełnić słoiczki ( mi z tej porcji wyszły 2 słoiczki 200 ml ) i szczelnie zamknąć.