A to nietypowy dżem marchewkowy z dodatkiem cytryny. Ciekawy smak i piękny kolor.
Dżem marchewkowy
Składniki
- 500 g marchewki ( po obraniu )
- 1 cytryna
- 1 szk cukru
- 1/2 szk wody
- 1 łyżka galaretki cytrynowej
Składniki
- 500 g marchewki ( po obraniu )
- 1 cytryna
- 1 szk cukru
- 1/2 szk wody
- 1 łyżka galaretki cytrynowej

Etapy przygotowania
Umytą cytrynę zrolować aby wydobyć z niej jak najwięcej soku. Wycisnąć z niej sok do miseczki lub szklanki. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wrzucić do rondelka lub na patelnię, wlać wodę i smażyć około 15 minut. Po tym czasie dodać cukier i nadal smażyć kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie blenderem zmiksować podsmażona marchewkę ( można tego nie robić, ale będą wyczuwalne drobinki marchewki ). Ponownie masę przełożyć do tego samego naczynia wlać sok i ponownie smażyć około 3 minut. Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać. Bardzo gorącym dżemem napełnić słoiczki ( mi z tej porcji wyszły 2 słoiczki 200 ml ) i szczelnie zamknąć.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Cukinia
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Rozmaryn
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 45

Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Cz...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Makaron
- Spaghetti
- Penne
- Warzywa
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 44
Ostatnio komentowane przepisy

Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Cukinia
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Rozmaryn
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 45

Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Cz...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Makaron
- Spaghetti
- Penne
- Warzywa
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 44



Składniki
- 500 g marchewki ( po obraniu )
- 1 cytryna
- 1 szk cukru
- 1/2 szk wody
- 1 łyżka galaretki cytrynowej
Umytą cytrynę zrolować aby wydobyć z niej jak najwięcej soku. Wycisnąć z niej sok do miseczki lub szklanki. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wrzucić do rondelka lub na patelnię, wlać wodę i smażyć około 15 minut. Po tym czasie dodać cukier i nadal smażyć kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie blenderem zmiksować podsmażona marchewkę ( można tego nie robić, ale będą wyczuwalne drobinki marchewki ). Ponownie masę przełożyć do tego samego naczynia wlać sok i ponownie smażyć około 3 minut. Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać. Bardzo gorącym dżemem napełnić słoiczki ( mi z tej porcji wyszły 2 słoiczki 200 ml ) i szczelnie zamknąć.
Musi być smaczny <3