Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A to nietypowy dżem marchewkowy z dodatkiem cytryny. Ciekawy smak i piękny kolor.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3575
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 852
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3575
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 852
Składniki
Umytą cytrynę zrolować aby wydobyć z niej jak najwięcej soku. Wycisnąć z niej sok do miseczki lub szklanki. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wrzucić do rondelka lub na patelnię, wlać wodę i smażyć około 15 minut. Po tym czasie dodać cukier i nadal smażyć kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie blenderem zmiksować podsmażona marchewkę ( można tego nie robić, ale będą wyczuwalne drobinki marchewki ). Ponownie masę przełożyć do tego samego naczynia wlać sok i ponownie smażyć około 3 minut. Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać. Bardzo gorącym dżemem napełnić słoiczki ( mi z tej porcji wyszły 2 słoiczki 200 ml ) i szczelnie zamknąć.