Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem morelowy z lawendą

Dżem morelowy z lawendą

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3614

Dodano:

Odsłon: 446

Lubię urozmaicać przetwory owocowe, by nie były zbyt oczywiste, zbyt zwyczajne. Na blogu znajdziesz sporo podobnych przepisów – na przetwory owocowe z twistem. Jednym z przykładów jest dżem z moreli i lawendy.

Składniki

  • około 1,5 kg moreli (po usunięciu pestek ma być 1 kg owoców, resztę możesz zjeść)
  • 350 g cukru
  • 10 g pektyny jabłkowej (albo żel-fix 3:1)
  • sok z jednej cytryny (przy żelfixie nie trzeba)
  • kwiatki z 3 gałązek świeżej lawendy (jeśli lawenda ma małe kwiatostany, to trzeba użyć więcej)
  • opcjonalnie – 2 krople naturalnego olejku lawendowego (eterycznego)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Morele umyj dokładnie i usuń pestki. Do przygotowania dżemu użyj jednego kilograma owoców, resztę możesz wykorzystać inaczej. Morele przeznaczone na dżem pokrój w kostkę i włóż je do sporego rondla.

  2. W miseczce zmieszaj pektynę z częścią odmierzonego cukru (10 g pektyny i 100 g cukru). Odstaw na bok.

  3. Morele w rondlu zasyp pozostałymi 250 gramami cukru, wymieszaj i przykryj. Niech postoją kilkanaście minut i puszczą trochę soku. W międzyczasie przygotuj słoiczki i nakrętki – wyparz je wrzątkiem albo wypiecz w piekarniku. Ja użyłam wrzątku, bo kto by rozgrzewał piekarnik podczas takich piekielnych upałów

  4. Do wrzącej zawartości rondla dodaj pektynę zmieszaną wcześniej z cukrem, rozsypując po wierzchu. Wymieszaj jak najdokładniej!

  5. Zagotuj ponownie, dodaj kwiatki lawendy. Smaż jeszcze przez 5-6 minut, mieszając co chwilę. Ja na sam koniec dodałam 2 krople olejku lawendowego (nie więcej, by dżem nie pachniał jak to mydło), bo miałam naprawdę niewiele kwiatów. Taka mała sztuczka, by uzyskać bardziej wyraźny aromat.

  6. Gorący dżem morelowy z lawendą rozlej do przygotowanych słoików, zakręcaj od razu. Ja stawiam na chwilę słoiki dnem do góry, a po 10 minutach przywracam im naturalną pozycję i przykrywam grubym ręcznikiem. Pod nim stygną powoli, co ułatwia wekowanie. Tak przygotowany dżem nie wymaga dodatkowej pasteryzacji, przechowuje się bardzo dobrze.

  7. Taki aromatyczny dżem, przywołujący nieuchronnie wspomnienie Prowansji, jest idealny do kanapek, bułeczek, rogalików, tostów. Polubisz go też w naleśnikach i ciastach, a nawet jako nieoczywisty dodatek do twarogu czy innego sera. Mniam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń