Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubię urozmaicać przetwory owocowe, by nie były zbyt oczywiste, zbyt zwyczajne. Na blogu znajdziesz sporo podobnych przepisów – na przetwory owocowe z twistem. Jednym z przykładów jest dżem z moreli i lawendy.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 627
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1309
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458094
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1565
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2332
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 627
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1309
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458094
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1565
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2332
Składniki
Morele umyj dokładnie i usuń pestki. Do przygotowania dżemu użyj jednego kilograma owoców, resztę możesz wykorzystać inaczej. Morele przeznaczone na dżem pokrój w kostkę i włóż je do sporego rondla.
W miseczce zmieszaj pektynę z częścią odmierzonego cukru (10 g pektyny i 100 g cukru). Odstaw na bok.
Morele w rondlu zasyp pozostałymi 250 gramami cukru, wymieszaj i przykryj. Niech postoją kilkanaście minut i puszczą trochę soku. W międzyczasie przygotuj słoiczki i nakrętki – wyparz je wrzątkiem albo wypiecz w piekarniku. Ja użyłam wrzątku, bo kto by rozgrzewał piekarnik podczas takich piekielnych upałów
Do wrzącej zawartości rondla dodaj pektynę zmieszaną wcześniej z cukrem, rozsypując po wierzchu. Wymieszaj jak najdokładniej!
Zagotuj ponownie, dodaj kwiatki lawendy. Smaż jeszcze przez 5-6 minut, mieszając co chwilę. Ja na sam koniec dodałam 2 krople olejku lawendowego (nie więcej, by dżem nie pachniał jak to mydło), bo miałam naprawdę niewiele kwiatów. Taka mała sztuczka, by uzyskać bardziej wyraźny aromat.
Gorący dżem morelowy z lawendą rozlej do przygotowanych słoików, zakręcaj od razu. Ja stawiam na chwilę słoiki dnem do góry, a po 10 minutach przywracam im naturalną pozycję i przykrywam grubym ręcznikiem. Pod nim stygną powoli, co ułatwia wekowanie. Tak przygotowany dżem nie wymaga dodatkowej pasteryzacji, przechowuje się bardzo dobrze.
Taki aromatyczny dżem, przywołujący nieuchronnie wspomnienie Prowansji, jest idealny do kanapek, bułeczek, rogalików, tostów. Polubisz go też w naleśnikach i ciastach, a nawet jako nieoczywisty dodatek do twarogu czy innego sera. Mniam!