Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem pigwowy z cytryną i imbirem

Dżem pigwowy z cytryną i imbirem

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 2525

Dodano:

Odsłon: 450

Dżem z pigwy sprawdzi się zarówno do rozgrzewającej herbaty jak i do ciast, deserów oraz na słodkim pieczywie. Dodatek cytryny i imbiru pasuje do pigwy rewelacyjnie!

Składniki

  • Pigwa - 1200g po obraniu
  • Cukier - 400g
  • Imbir mielony - 1 łyżeczka
  • Cytryna - 1/2 (sok i skórka)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem pigwowy z cytryną i imbirem

Przygotowanie

  1. Z tej porcji wyszło mi 8 słoików po 200g.

    Cytrynę sparzamy - ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połówki.

    Pigwę obieramy, wydrążamy środki, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem i dolewamy pół szklanki wody. Gotujemy pigwę, aż zupełnie zmięknie. Mieszamy co jakiś czas i w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Miękką pigwę miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, cukier i imbir. Mieszamy całość, aż cukier się rozpuści.

    Gorącą pigwę wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 12 października Cudowny. Niestety ja mam tylko pigwowca...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 06 października Swietny przepis, zawsze robilam galaretke, ale taki dzem na pewno tez smakuje.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 06 października Pyszny dżem <3 Bardzo lubię przetwory z pigwy, a Twój z dodatkiem imbiru zapowiada się wybornie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń