Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z pigwy sprawdzi się zarówno do rozgrzewającej herbaty jak i do ciast, deserów oraz na słodkim pieczywie. Dodatek cytryny i imbiru pasuje do pigwy rewelacyjnie!
Składniki
Z tej porcji wyszło mi 8 słoików po 200g. Cytrynę sparzamy - ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połówki. Pigwę obieramy, wydrążamy środki, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem i dolewamy pół szklanki wody. Gotujemy pigwę, aż zupełnie zmięknie. Mieszamy co jakiś czas i w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Miękką pigwę miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, cukier i imbir. Mieszamy całość, aż cukier się rozpuści. Gorącą pigwę wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.