Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem śliwkowy na sposób orientalny

Dżem śliwkowy na sposób orientalny

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 4152

Dodano:

Odsłon: 5275

Dżem troszkę inaczej przyprawiony. Bardzo smaczny!

Składniki

  • 2 kg żółtych śliwek (waga po wypestkowaniu)
  • 500 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki pektyny (może być odpowiednia ilość żel-fixu)
  • nasiona z 15 owoców zielonego kardamonu (utłuczone w moździerzu)
  • 2-3 łyżki wody pomarańczowej
  • 2 garście migdałów w płatkach
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dżem śliwkowy na sposób orientalny

Przygotowanie

  1. Pozbawione pestek śliwki pokroiłam na mniejsze cząstki. Wrzuciłam je do garnka z grubym dnem. Dodałam cukier, odejmując z całości 2 łyżki do późniejszego użycia, oraz sól. Dodatek soli do dżemu jest ważny, ponieważ sól pomaga wydobyć i podkreślić słodki smak, dzięki czemu możemy użyć do przetworów znacznie mniej cukru.

  2. Śliwki z cukrem i solą podgrzewałam przez godzinę na niewielkim ogniu, po czym przykryte zostawiłam w spokoju na noc.

  3. Następnego dnia ponownie smażyłam je przez jakieś pół godziny, do momentu, aż śliwki zaczęły przywierać do dna. Wyłączyłam gaz i nieco przestudziłam zawartość garnka, a potem wymieszałam w niedużej miseczce pozostałe 2 łyżki cukru i 2 łyżki pektyny. Proszek dodałam do garnka ze śliwkami i wymieszałam dokładnie, po czym znów zaczęłam podgrzewać.

  4. Chciałam nadać mojemu dżemowi orientalną nutę, utłukłam więc w moździerzu ziarenka wyjęte z 15 owoców kardamonu i dodałam je do masy wraz z 3 łyżkami wody z kwiatu pomarańczy.. Całość dopełniłam dodatkiem dwu garści płatków migdałów. Dżem śliwkowy smażyłam jeszcze przez kilka minut. Gotowy nałożyłam do niewielkich słoików, zakręciłam, odwróciłam słoiki dnem do góry i pozostawiłam do wystudzenia.

  5. I tak oto powstał śliwkowy rarytas gotowy do spożycia ze świeżą bagietką czy rogalikiem, na grzance, z naleśnikiem, owsianką, jaglanką, na kruchym cieście i … co Wam tylko wyobraźnia podpowie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń