Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam Ci mój ulubiony od lat sposób na dżem truskawkowy. Bo tak w ogóle to nie przepadam za przetworzonymi truskawkami, kocham je na surowo. Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu możesz przygotować nawet z mniej aromatycznych owoców. Takich nowoczesnych, niepsujących się. Nawet takich, które kupisz w markecie. Niekiedy bywają mało aromatyczne, ale dodatek bzowych kwiatków bardzo dobrze maskuje ten niedobór. Dzięki temu przygotujesz niezwykle smaczny dżemik – idealny do świeżej bułki czy rogalika, fantastyczny do naleśników. Ja posmarowałam nim chałkę, smak niezapomniany.
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 51
Krem z cukinii jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Ma delikatną, jedwabistą...
Odsłon: 32
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 65
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 102
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 51
Krem z cukinii jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Ma delikatną, jedwabistą...
Odsłon: 32
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 65
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 102
Składniki
Kwiatki bzu starałam się w miarę dokładnie oddzielić od szypułek, tu i tam zostały tylko najcieńsze łodyżki. One nie przeszkadzają, ich smak nie będzie wyczuwalny w gotowym dżemie.
Truskawki (opłukane i odszypułkowane) pokrój w kostkę i umieść w odpowiednio dużym rondlu.
Posyp cukrem żelującym, przykryj (by nie dostały się muszki) i pozostaw na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.
Zawartość rondla podgrzewaj, dodając pokrojonego drobniutko banana oraz sporą ilość kwiatków czarnego bzu (odciętych nożyczkami od szypułek). Ile ma być tych kwiatów? Tyle, ile lubisz, ja miałam dwie garści A jeśli bez już przekwitł, to trudno, zrobisz dżem truskawkowy bez kwiatów. Też będzie pyszny!
Gotuj dżem na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Na koniec rozlej go do wysterylizowanych (wrzątkiem lub w piekarniku) słoiczków, zakręcaj od razu. Nie musisz odwracać ich dnem do góry (choć możesz), wystarczy przykryć słoiki kocem, by stygły powoli. Nie trzeba dodatkowo ich pasteryzować.
Zrób sobie taki aromatyczny dżem, którego na pewno nie kupisz w sklepie, bardzo polecam. Smacznego!