Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 374 Ocena: 4781
Dodano: 26.06.2019
Odsłon: 2431
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Kwiatki bzu starałam się w miarę dokładnie oddzielić od szypułek, tu i tam zostały tylko najcieńsze łodyżki. One nie przeszkadzają, ich smak nie będzie wyczuwalny w gotowym dżemie.
Truskawki (opłukane i odszypułkowane) pokrój w kostkę i umieść w odpowiednio dużym rondlu.
Posyp cukrem żelującym, przykryj (by nie dostały się muszki) i pozostaw na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok.
Zawartość rondla podgrzewaj, dodając pokrojonego drobniutko banana oraz sporą ilość kwiatków czarnego bzu (odciętych nożyczkami od szypułek). Ile ma być tych kwiatów? Tyle, ile lubisz, ja miałam dwie garści A jeśli bez już przekwitł, to trudno, zrobisz dżem truskawkowy bez kwiatów. Też będzie pyszny!
Gotuj dżem na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Na koniec rozlej go do wysterylizowanych (wrzątkiem lub w piekarniku) słoiczków, zakręcaj od razu. Nie musisz odwracać ich dnem do góry (choć możesz), wystarczy przykryć słoiki kocem, by stygły powoli. Nie trzeba dodatkowo ich pasteryzować.
Zrób sobie taki aromatyczny dżem, którego na pewno nie kupisz w sklepie, bardzo polecam. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

ErJot 17 lipca 2019Zgłoś do usunięcia
Szkoda, że znalazłam ten przepis tak późno:( Truskawek brak, bez przekwitł.... Ale będzie co wypróbować w przyszłym roku:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

bili45 09 lipca 2019Zgłoś do usunięcia
Potwierdzam super smak z kwiatami czarnego bzu, też od kilku lat taki robimy :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 26 czerwca 2019Zgłoś do usunięcia
Z pewnością pyszny :)2 Kto głosował? | Odpowiedz