Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj zaproponuję przepis na pyszny dżem z borówki czerwonej-brusznicy. Dżem jest bardzo smaczny lekko kwaśny i idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, ale jest równie smaczny jako dodatek do pieczywa. Polecam wypróbować przepis.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 119
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 69
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 339
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4799
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 119
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 69
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 339
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4799
Składniki
Borówki dokładnie płuczę i osączam na durszlaku. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki.
Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i mieszam. Garnek stawiam na gazie (na początku mieszam aby cukier się rozpuścił i nie przywarł do garnka), zagotowuję i gotuję około 2 minut. Następnie dodaję pokrojone jabłka i gotuję około 5 minut, tak żeby jabłka się zeszkliły. Na koniec dodaję borówki i jeszcze gotuję około 20 minut – długość gotowania zależy od tego ja gęsty chcemy uzyskać dżem. Dżem gotuję na małym ogniu, tak aby delikatnie pyrkał i od czasu do czasu mieszam.
Gorący dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystygnięcia. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały, to możemy je pasteryzować około 15 minut. Dżem z borówki czerwonej-brusznicy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa