Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z borówki czerwonej – brusznicy do mięsa

Dżem z borówki czerwonej – brusznicy do mięsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 78915

Dodano:

Odsłon: 785

Witam serdecznie, dzisiaj zaproponuję przepis na pyszny dżem z borówki czerwonej-brusznicy. Dżem jest bardzo smaczny lekko kwaśny i idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, ale jest równie smaczny jako dodatek do pieczywa. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • z podanej porcji wyjdzie około 800 ml dżemu
  • 600 g borówki czerwonej
  • 400 g kwaśnych jabłek
  • 100 ml wody
  • 150 g cukru
  • wyparzone słoiki i wieczka
  • dodatkowo można dodać cynamon, anyż lub goździki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Borówki dokładnie płuczę i osączam na durszlaku.
    Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki.

  2. Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i mieszam. Garnek stawiam na gazie (na początku mieszam aby cukier się rozpuścił i nie przywarł do garnka), zagotowuję i gotuję około 2 minut.

    Następnie dodaję pokrojone jabłka i gotuję około 5 minut, tak żeby jabłka się zeszkliły.

    Na koniec dodaję borówki i jeszcze gotuję około 20 minut – długość gotowania zależy od tego ja gęsty chcemy uzyskać dżem.
    Dżem gotuję na małym ogniu, tak aby delikatnie pyrkał i od czasu do czasu mieszam.

  3. Gorący dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystygnięcia.

    Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały, to możemy je pasteryzować około 15 minut.

    Dżem z borówki czerwonej-brusznicy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń