Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z melona i limonki

Dżem z melona i limonki

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 5644

Dodano:

Odsłon: 3295

Melony charakteryzuja sie niska kalorycznoscia i wysoka zawartoscia wody, co sprawia, ze smakuja tak orzezwiajaco. W przypadku melonów cukrowych, takich jak stosowana tutaj galia, istotna jest równiez zawartosc witaminy C, beta-karotenu, wapnia i potasu. Najwazniejsze jednak jest to, ze dzem z melona i z soku z limonki nie wymaga duzo pracy, natomiast zachwyca swoim smakiem.

Składniki

  • 1 mały melon (np. Galia, 1 kg)
  • 300 g cukru żelującego (2:1)
  • 2 organiczne limonki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem z melona i limonki

Przygotowanie

  1. Składniki na 2 słoiki po 400 ml:

    Wyplukac 2 sloiki wrzaca woda i pozostawic do wyschniecia do góry nogami na reczniku kuchennym.
    Przekroic melona, usunac pestki, pokroic na kawalki i obrac. Odwazyc 500 g miazszu i pokroic w kostke.
    Wymieszac w garnku z cukrem zelujacym i odstawic na 20 minut.
    W miedzyczasie splukac limonki wrzaca woda i wysuszyc. Zetrzec drobno skórke, przekroic limonki na pól i wycisnac sok. Sok ze starta
    skórka dodac do kostek melona.

  2. Doprowadzic melony do wrzenia i gotowac 5-7 minut w wysokiej temperaturze ciagle mieszajac.
    Nastepnie zrobic próbke, umiescic kilka kropel plynu na malym talerzyku, jesli masa zacznie krzepnac po kilku sekundach, mozna ja wlac do sloików. W przeciwnym razie gotowac przez kolejne 1-2 minuty i powtórzyc test zelowania.
    Napelnic sloiki, natychmiast zamknac, postawic do góry nogami na wilgotnej scierce do wystygniecia.

  3. Dzem smakuje równiez doskonale z odrobina startego imbiru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń