Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mirabelki zawsze kojarzyły mi się z którymś z opowiadań Astrid Lindgren, z ciepłem, domem i tajemnicą. Sama nazwa ma coś w sobie. A właściwie zaraz zerknę, (łac.) mirabilis, mirabilis...no, właśnie: "cudowny, osobliwy".
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5341
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5341
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Najpierw przebrałam cudne mirabelki, bo niestety za długo leżały...Myślę, że mogłam ich nawybierać ok.5 kg. Umyłam je i wrzuciłam do garnka z odrobiną wody na dnie. Gotowałam je przez 20 min. razem z pestkami, a później przetarłam przez duże sitko. Ponownie postawiłam na gaz i po dodaniu cukru gotowałam jeszcze ok. 1 h.Pod koniec, jak dżem już gęstniał, dodałam odrobinę cynamonu.
Wlałam szklistą ciecz do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i postawiłam do góry dnem. Mirabilis!