Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem robiony domowym sposobem. Aromatyczne i soczyste owoce pigwowca gotowane z cukrem, wanilią w garnku. Dżem z pigwowca idealnie nadaje się do naleśników, tostów, rogalików i różnego rodzaju ciast.
Sok z pigwowca zawiera sporo witaminy C oraz wiele innych witamin oraz pierw...
Odsłon: 2010
Dżem tradycyjny ale jak to u mnie często bywa... zmodyfikowany . Tym razem do...
Odsłon: 514
Syrop ten zawiera dużo witaminy C, dlatego dobrze sprawdzi się podczas zimowy...
Odsłon: 4229
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2078
Naleśniki to jedno z popularniejszych dań pojawiających się na naszych stołac...
Odsłon: 892
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 289
Pyszny, pożywny pudding z chia to prawdziwa bomba witaminowa :) Chia, czyli s...
Odsłon: 2739
Pomysł na prosty, a zarazem zdrowy deser z nasionami chia i mango. Najlepiej...
Odsłon: 1876
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2078
Naleśniki to jedno z popularniejszych dań pojawiających się na naszych stołac...
Odsłon: 892
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 289
Pyszny, pożywny pudding z chia to prawdziwa bomba witaminowa :) Chia, czyli s...
Odsłon: 2739
Pomysł na prosty, a zarazem zdrowy deser z nasionami chia i mango. Najlepiej...
Odsłon: 1876
Składniki
Wymyte owoce pigwowca pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Pocięte w plasterki owoce wkładamy do 3 litrowego słoja, przesypujemy cukrem warstwowo, tak żeby plasterki owocu były ładnie otulone w cukrze. Kilkakrotnie w ciągu dnia potrząsamy słojem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po 24 godzinach możemy zlać ze słoja syrop, owoce przekładamy do emaliowanego garnka, dodajemy wodę i laskę wanilii. Gotujemy 1 godzinę od momentu wrzenia, do miękkości owoców. Gdy owoce będą miękkie rozdrabniamy je blenderem na papkę. Gotowy dżem wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 20 minut. Po pasteryzacji studzimy i wynosimy do spiżarki lub piwnicy.
Smacznego !!!
Przepisy Przetwory
Przetwory
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Przetwory
Ocet z kwiatów czarnego bzu
Przetwory
Kiszony młody czosnek.
Przetwory
Zalewa na ogórki małosolne
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 16265
Ocet z kwiatów czarnego bzu
Przygotowanie octu z kwiatów czarnego bzu wcale nie jest trudne. Potrzebne są...
Odsłon: 5358