Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem robiony domowym sposobem. Aromatyczne i soczyste owoce pigwowca gotowane z cukrem, wanilią w garnku. Dżem z pigwowca idealnie nadaje się do naleśników, tostów, rogalików i różnego rodzaju ciast.
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 588
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3195
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 563
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 588
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3195
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 563
Składniki
Wymyte owoce pigwowca pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Pocięte w plasterki owoce wkładamy do 3 litrowego słoja, przesypujemy cukrem warstwowo, tak żeby plasterki owocu były ładnie otulone w cukrze. Kilkakrotnie w ciągu dnia potrząsamy słojem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po 24 godzinach możemy zlać ze słoja syrop, owoce przekładamy do emaliowanego garnka, dodajemy wodę i laskę wanilii. Gotujemy 1 godzinę od momentu wrzenia, do miękkości owoców. Gdy owoce będą miękkie rozdrabniamy je blenderem na papkę. Gotowy dżem wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 20 minut. Po pasteryzacji studzimy i wynosimy do spiżarki lub piwnicy.
Smacznego !!!