Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z owoców pigwowca japońskiego.

Dżem z owoców pigwowca japońskiego.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1849 Ocena: 29923

Dodano:

Odsłon: 1897

Dżem robiony domowym sposobem. Aromatyczne i soczyste owoce pigwowca gotowane z cukrem, wanilią w garnku. Dżem z pigwowca idealnie nadaje się do naleśników, tostów, rogalików i różnego rodzaju ciast.

Składniki

  • owoce pigwowca 2 kg (waga po obraniu z gniazd nasiennych)
  • cukier (użyto cukru trzcinowego) 1 kg
  • wanilia 1 laska
  • woda 1 litr
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem z owoców pigwowca japońskiego.

Przygotowanie

  1. Wymyte owoce pigwowca pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Pocięte w plasterki owoce wkładamy do 3 litrowego słoja, przesypujemy cukrem warstwowo, tak żeby plasterki owocu były ładnie otulone w cukrze. Kilkakrotnie w ciągu dnia potrząsamy słojem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po 24 godzinach możemy zlać ze słoja syrop, owoce przekładamy do emaliowanego garnka, dodajemy wodę i laskę wanilii. Gotujemy 1 godzinę od momentu wrzenia, do miękkości owoców. Gdy owoce będą miękkie rozdrabniamy je blenderem na papkę. Gotowy dżem wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 20 minut. Po pasteryzacji studzimy i wynosimy do spiżarki lub piwnicy.

  2. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń