Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwa jest skrzyżowaniem gruszki z jabłkiem. Przez wielu jest uważana za owoc bez smaku. To można jednak łatwo zmienić, tworząc aromatyczny dżem z pigwy. Dodatek cytryn jest tu niezbędny – dodają one lekkiej kwaskowatości, a tym samym wyrazistości. Dżem świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do tostów, ale co ciekawe – może być podawany także z tłustymi rybami.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 209
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 894
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 209
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 894
Składniki
Owoce pigwy oczyść. Usuń rdzenie i nasiona, a następnie przełóż je do gazy, którą zwiąż sznurkiem, tworząc torebkę filtracyjną.
Główne części owoców pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Włóż także torebkę z nasionami i rdzeniami.
Cytryny umyj i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż je do garnka.
Duś owoce do miękkości przez ok. 45-60 minut. Uważaj, by dżem w trakcie gotowania nie kipiał.
Podgrzej cukier poprzez podgrzanie go przez 5 minut w metalowej misce w piekarniku nastawionym na 120 st. Celsjusza.
Podgrzany cukier dodaj do owoców pigwy i dobrze wymieszaj. Gotuj, cały czas mieszając, do osiągnięcia punktu wiązania. Zdejmij garnek z ognia.
Niewielką ilość dżemu z pigwy przełóż na talerzyk schłodzony wcześniej przez kilkanaście minut w lodówce. Jeśli utworzy się skórka, dżem jest gotowy. W przeciwnym wypadku, pogotuj go jeszcze 1-2 minuty.
Słoiki wysterylizuj. Wlej do nich gorący dżem. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Dżem z pigwy przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu do 12 miesięcy.