Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Flaczki z sarniaka na obiad i do słoików
  • Przetwory
  • Przepis na

Flaczki z sarniaka na obiad i do słoików

09.11.2023 Odsłon: 4066
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Niedawno przygotowałam flaczki z sarniaka, bo pewnego dnia zebraliśmy dość dużo tych późnojesiennych grzybów. Był już początek listopada, a my wybraliśmy się do Puszczy Noteckiej po nową porcję podgrzybków, ale niewiele ich znaleźliśmy. Pewnie dlatego, że było już po pierwszych przymrozkach, no ale nadzieja umiera ostatnia… Mieliśmy prawie puste koszyki i podążaliśmy już w stronę samochodu, gdy na naszej ścieżce nagle pojawiły się sarniaki sosnowe. To są duże grzyby i trudno je przeoczyć, ale niewiele osób je zbiera, bo są mało znane. Takie dziwaki z dachówkami na kapeluszu i kolcami od spodu odstraszają wielu grzybiarzy, o czym dobitnie świadczyło sporo przewróconych, zdeptanych i zniszczonych grzybów. Ktoś tu był przed nami, ale na szczęście nie zniszczył wszystkiego. Dzięki temu udało nam się zebrać pełen koszyk grzybów i do domu wróciliśmy nieźle obłowieni.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Bella1985
Bella1985
Desery

Deser Snickers

Desery Deser Snickers

Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Kremy

Odsłon: 85219

do 30 min 30 min
72
smaker
smaker
Desery

Lody dubajskie

Desery Lody dubajskie

Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Lody
  • Ciasta

Odsłon: 2519

do 30 min 30 min
6
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

Przekąski Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Zapiekanki

Odsłon: 9976

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki po kaszubsku

Przetwory Ogórki po kaszubsku

Polecam. Bardzo dobre.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3173

do 30 min 30 min
18
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3964

do 30 min 30 min
34
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7094

do 30 min 30 min
44
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Bella1985
Bella1985
Desery

Deser Snickers

Desery Deser Snickers

Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Kremy

Odsłon: 85219

do 30 min 30 min
72
smaker
smaker
Desery

Lody dubajskie

Desery Lody dubajskie

Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Lody
  • Ciasta

Odsłon: 2519

do 30 min 30 min
6
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

Przekąski Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Zapiekanki

Odsłon: 9976

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki po kaszubsku

Przetwory Ogórki po kaszubsku

Polecam. Bardzo dobre.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3173

do 30 min 30 min
18
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3964

do 30 min 30 min
34
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7094

do 30 min 30 min
44
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Flaczki z sarniaka na obiad i do słoików
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • sarniaki sosnowe – po oczyszczeniu około 850 g (lepiej byłoby użyć nieco więcej, około 1 kilograma, ale nie miałam aż tyle)
  • marchew – 900 g przed obraniem
  • korzenie pietruszki – 300 g
  • korzeń selera – 500 g
  • 1 duży por, biała i jasnozielona część
  • 3-4 duże cebule
  • 1/4 szklanki oleju plus kilka łyżek do smażenia grzybów
  • 3-4 litry wrzącej wody
  • około 10 kulek ziela angielskiego
  • 5-6 listków laurowych
  • płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 4-5 łyżek suszonego majeranku
  • 3-4 łyżki sosu sojowego, najlepiej jasnego, ale użyj takiego, jaki masz
  • mielony pieprz oraz sól do smaku
  • opcjonalnie – łyżeczka cukru dla zaokrąglenia smaku
  • opcjonalnie – zasmażka do zagęszczenia flaczków, ja jej nie zrobiłam, dzięki czemu mam bezglutenowe danie na awaryjne sytuacje
Sposób przygotowania:
1

Z zebranych grzybów powinno się usunąć hymenofor, który wygląda jak kolce, igły, małe sopelki. Bo te kolce mogą się trudno trawić, mogą powodować dyskomfort i niestrawność. No pewnie, że to nie zaszkodzi, jeśli masz jednego sarniaka i cały koszyk innych grzybów, ale jeśli przygotowujesz potrawę z samych sarniaków, jak na przykład flaczki z sarniaka, to może warto usunąć te igiełki.

2

Sarniak sosnowy uchodzi za przyjemniejszy w smaku od sarniaka dachówkowatego.

3

Najpierw przygotuj grzyby, to znaczy odrzuć trzonki, a następnie oczyść kapelusze z igliwia, piasku i kolców, czyli hymenoforu. To nie jest trudne, ale trochę czasochłonne.

4

Oczyszczone kapelusze sarniaka pokrój w paski podobne do flaczków i odstaw na bok.

5

Cebule obierz z łusek i przekrój najpierw na połowy, a później pokrój w piórka. W bardzo dużym garnku (mój ma aż 9 litrów pojemności) rozgrzej 1/4 szklanki oleju, a następnie na tym tłuszczu smaż powoli cebulę na biało. Nie powinna się zanadto zrumienić.

6

W międzyczasie oczyść, wyszoruj i obierz pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por). Obierek nie wyrzucaj, tylko ugotuj z nich bulion. Warzywa korzeniowe zetrzyj na dużych oczkach tarki, a por pokrój w półkrążki.

7

Do podsmażonej cebuli dodaj najpierw marchewkę, a następnie por, seler i pietruszkę.

8

Podsmaż warzywa przez dłuższą chwilę.

9

Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, po czym smaż i duś warzywa przez kolejnych kilka minut.

10

Teraz dodaj imbir w proszku, tartą gałkę muszkatołową i sos sojowy, a następnie 3 litry (na początek) gorącej wody. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i zostaw na małym płomieniu, niech się powoli gotuje.

11

Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i smaż na lekko rumiano kolejne partie pokrojonych sarniaków. Nie zapomnij dodać odrobiny oleju do smażenia nowej porcji grzybów.

12

Każdą porcję po obsmażeniu wrzucaj do garnka z gotującymi się warzywami.

13

Po usmażeniu wszystkich grzybów gotuj zupę przez kilka minut. W razie potrzeby dodaj jeszcze litr wrzącej wody – to już zależnie od konsystencji Twojej potrawy. Bo flaczki mają być gęste, ale to jednak jest zupa.

14

Pod koniec gotowania dodaj majeranek, odrobinę cukru dla zaokrąglenia smaku, pieprz dla ostrości i sól dla idealnej smakowitości. Próbuj po łyżce zupy podczas przyprawiania, bo bez próbowania na pewno nie osiągniesz perfekcyjnego smaku.

15

Jeśli chcesz, możesz zagęścić flaczki z sarniaka przy pomocy zasmażki. Ja tego nie zrobiłam. Porcję gotowej zupy zjedliśmy od razu, a resztę wlałam do litrowych słoików i pasteryzowałam przez 3 dni pod rząd, czyli poddałam flaczki z sarniaka tyndalizacji (więcej o tyndalizacji przeczytasz na blogu, zapraszam). Dzięki temu mieliśmy pyszny obiad i cztery litrowe słoiki flaczków grzybowych na czarną godzinę. Gotowe flaczki podaj ze świeżym chlebem lub bułką. To jest pyszne, smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki