Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, aromatyczna i bardzo letnia frużelina jagodowa powstała przy okazji gotowania mojej ukochanej zupy jagodowej. Bo do zupy potrzebowałam tylko połowy kupionych jagód, a resztę mogłam przeznaczyć na próbną porcję frużeliny. Robiłam ją pierwszy raz, dlatego jest to próbna porcja, ale tak bardzo udana, że postaram się przygotować więcej na zimę. Frużelina jagodowa jest dość mało słodka, bo dodałam do niej niewiele cukru. Smakuje naturalnie jagodowo i jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów, gofrów itp.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 39
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3439
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 96
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 39
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3439
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 96
Składniki
Leśne jagody, czyli borówki czarne umyj, usuń wszelkie liście i leśne paprochy. Wsyp do rondla, dodaj cukier i lekko potrząśnij, aby cukier wymieszał się z jagodami. Chwilę podsmażaj na średnim ogniu, a następnie dodaj sok z cytryny i połowę wody. Podgrzewaj dalej na średnim ogniu do momentu, gdy jagody zaczną się gotować.
Zmniejsz płomień pod rondlem i w ten sposób gotuj jagody jeszcze przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z pozostałą wodą (50 ml), wlej do wrzących jagód, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 1 minutę, aż frużelina zgęstnieje.
Gorącą frużelinę przełóż do wyparzonych słoików i zakręcaj dokładnie. Jeśli zamierzasz zużytkować zawartość słoików w krótkim czasie, to wystarczy po wystudzeniu wstawić je do lodówki. W celu zabezpieczenia na zimę jeszcze gorące słoiki wstaw do nagrzanego piekarnika (110 stopni) lub do kąpieli wodnej i pasteryzuj około 15 minut. Zaraz po pasteryzacji frużelina w słoikach będzie dość rzadka, ale powinna zgęstnieć po wystygnięciu.
Sprawdź, czy po wystudzeniu wieczka słoików są wklęsłe. Prawdopodobnie tak, a to oznacza, że słoiki się zamknęły i możesz wynieść je do spiżarni. Nie zapomnij o etykietach! Gdyby któryś słoik jednak się nie zamknął, wstaw go do lodówki i postaraj się zużyć zawartość w ciągu tygodnia. Z podanej proporcji otrzymałam dwa słoiczki 200-mililitrowe.