Do góry

Przetwory Przepis na:

grzyby marynowane z papryką

grzyby marynowane z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 1704

Uwielbiam grzyby w occie w różnych wydaniach- tradycyjne w occie, w sosie pomidorowym i te- z papryką. Poza walorami smakowymi, godna polecenia jest ich prezentacja na stole- to połączenie kolorów.

Składniki

  • 1kg leśnych grzybów
  • 1 kg słodkiej papryki
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • + woda do obgotowania grzybów
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
grzyby marynowane z papryką

Przygotowanie

  1. Oczyszczone, pokrojone grzyby wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy 30- 45 minut (w zależności od gatunku- ja dłużej gotuję maślaki i czarne łepki, zaś borowiki i koźlarze krócej)

  2. W czasie gdy grzyby gotują się, czyścimy z nasion i białych błonek paprykę, następnie kroimy ją w kosteczkę.

  3. Do drugiego garnka wlewamy wodę z przepisu, dodajemy cukier, ocet i doprowadzamy do zagotowania. Gdy zacznie się gotować, dodajemy pokrojoną paprykę i gotujemy tylko tyle, aby się zeszkliła (około 3 minut)

  4. Gdy papryka zeszkli się, ale nie będzie jeszcze miękka, dodajemy olej - doprowadzamy do zagotowania i wrzucamy grzyby- już nie gotujemy.

  5. Grzybki wkładamy do słoików, ale nie upychamy ich, aby proporcje marynaty do wsadu były idealne. Inaczej grzybki stracą na smaku- będą zbyt mało octowe, no i będzie groziło zepsuciem.

  6. Teraz pasteryzujemy wg zasady:
    a) na dnie garnka kładziemy ścierkę, aby odizolować słoiki od dna
    b) zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików
    c) gotujemy 30 min słoiki 380g lub 45min 500g

  7. Uwagi:
    Dlaczego tak długo marynuję? Bo u mnie w domu zawsze mówiło się, że grzyby trzeba gotować co najmniej godzinę.
    Zaletą grzybów jest to, że ile by ich ne gotował, nie rozpadają się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń