Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wysyp maślaków spowodował, że wciąż poszukuję dla nich nowych zastosowań – tym razem mój wybór padł na grzyby z papryką. Maślaki nadają się do tego celu doskonale – są aromatyczne i równocześnie miękkie po przyrządzeniu. Ale nadadzą się także wszelkie inne leśne grzyby z rurkami na spodniej stronie kapelusza – podgrzybki, koźlarze, prawdziwki. Grzyby z papryką posmakują wszystkim tym, którzy nie oczekują bardzo kwaśnych grzybków w occie. Albo tym, którzy nie wybierają klasycznych marynat. Wszystkim tym, którzy poszukują łagodniejszych smaków, ale jednak nie pozbawionych pazura – ten efekt zapewni nam dodanie ostrej papryki. Jeśli wolisz jeszcze łagodniejszy smak (jak nasze mamy), zrezygnuj z dodatku ostrej papryki. Po prostu jej nie dodawaj, grzybki nie stracą wiele na smaku.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 47
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 116
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 47
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 116
Składniki
Do dużego garnka wlej oliwę/olej. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę, gotuj przez 10 minut.
Dodaj ugotowane, pokrojone w kawałki grzyby, gotuj wszystko przez kolejne 10 minut.
W osobnym naczyniu przygotuj zalewę. Wszystkie składniki umieść w rondlu, wymieszaj i zagotuj.
Gorącą zalewę wlej do garnka z papryką, cebulą i grzybami. Gotuj wszystko jeszcze przez 10 minut.
Grzyby z papryką włóż do wyprażonych w piekarniku słoików (130 stopni, 10 minut), gorące zakręcaj.
Wstaw do piekarnika na 20 minut w celu pasteryzacji (znów temperatura 130 stopni). Jeśli słoiki są większe niż 300 ml, to lepiej pasteryzować przez pół godziny lub nawet dłużej (zależnie od wielkości).