Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Gulasz grzybowo-paprykowy do słoików
  • Przetwory
  • Przepis na

Gulasz grzybowo-paprykowy do słoików

30.10.2022 Odsłon: 1070
5.0 (4 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Po kolejnym naszym grzybobraniu do słoików trafił przepyszny gulasz grzybowo-paprykowy. To danie nadaje się również do jedzenia od razu po przyrządzeniu, ale ja miałam tak dużo grzybów, że musiałam znaleźć sposób na zachowanie ich na później. Wystarczyło wymyślić i przygotować gulasz grzybowo-paprykowy. Za punkt wyjścia posłużył mi mój własny przepis, opublikowany już wcześniej na blogu.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Tramwajarz
Tramwajarz
Desery

Pleśniak z agrestem

Desery Pleśniak z agrestem

Stała pozycja podczas sezonu na agrest.

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 122

> 60 min >60 min
4

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1255769

> 60 min >60 min
4750
smaker
smaker
Dania główne

Tarta serowo-brokułowa

Dania główne Tarta serowo-brokułowa

Tarta serowo-brokułowa to znakomita propozycja na obiad dla dwojga. Warto prz...

  • Polska
  • Warzywa
  • Brokuły
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Sery pleśniowe
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Ciasta

Odsłon: 2920

do 30 min 30 min
6
smaker
smaker
Pieczywo

Bajgle

Pieczywo Bajgle

Bajgle to idealny pomysł na śniadanie czy drugie śniadanie dla każdego. Zamia...

  • Polska
  • Żydowska

Odsłon: 1158

do 60 min 60 min
6
jagodowy tort
jagodowy tort
Ciasta

torcik śmietankowy z borówkami i galaretką

Ciasta torcik śmietankowy z borówkami i galaretką

Lekki torcik śmietanowy z borówkami i galaretką. Idealny na lato.

  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 118

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Ciasta Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, pol...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 26691

do 30 min 30 min
60
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Tramwajarz
Tramwajarz
Desery

Pleśniak z agrestem

Desery Pleśniak z agrestem

Stała pozycja podczas sezonu na agrest.

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 122

> 60 min >60 min
4

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1255769

> 60 min >60 min
4750
smaker
smaker
Dania główne

Tarta serowo-brokułowa

Dania główne Tarta serowo-brokułowa

Tarta serowo-brokułowa to znakomita propozycja na obiad dla dwojga. Warto prz...

  • Polska
  • Warzywa
  • Brokuły
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Sery pleśniowe
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Ciasta

Odsłon: 2920

do 30 min 30 min
6
smaker
smaker
Pieczywo

Bajgle

Pieczywo Bajgle

Bajgle to idealny pomysł na śniadanie czy drugie śniadanie dla każdego. Zamia...

  • Polska
  • Żydowska

Odsłon: 1158

do 60 min 60 min
6
jagodowy tort
jagodowy tort
Ciasta

torcik śmietankowy z borówkami i galaretką

Ciasta torcik śmietankowy z borówkami i galaretką

Lekki torcik śmietanowy z borówkami i galaretką. Idealny na lato.

  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 118

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Ciasta Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, pol...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 26691

do 30 min 30 min
60
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Gulasz grzybowo-paprykowy do słoików
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • pokrojone leśne grzyby (mniej więcej zawartość jednego durszlaka, czyli około 1,5 kg świeżych grzybów), ugotowane przez 5 minut w wodzie z solą
  • 1 szklanka oleju (użyłam słonecznikowego)
  • 3 bardzo duże cebule, pokrojone w grubą kostkę
  • 3 duże czerwone słodkie papryki, pokrojone w kawałki “na jeden kęs”
  • 6-7 ząbków czosnku, obranych i drobno posiekanych
  • szklanka lub nieco więcej koncentratu pomidorowego, ja dodałam także 2 łyżki ostrego keczupu z cukinii (resztka z dna słoika, można pominąć)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku (można pominąć, ale z papryką potrawa bardziej upodabnia się do węgierskiego gulaszu)
Sposób przygotowania:
1

Na koniec dodaj resztę przypraw, czyli cukier, słodką paprykę w proszku, mielony pieprz, sól (pamiętaj, że grzyby były gotowane w osolonej wodzie) oraz ocet jabłkowy. Wymieszaj, gotuj przez parę minut i spróbuj, bo może trzeba czegoś dodać.

2

Taki gulasz grzybowo-paprykowy możesz podać zaraz po przygotowaniu. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem lub kaszą, jest też sprawdzonym dodatkiem do placków ziemniaczanych zamiast mięsnego gulaszu. Może stanowić doskonałą bazę do przygotowania paprykarzu z grzybów, który znajdziesz na blogu. Może też być smacznym uzupełnieniem mięsnego gulaszu.

3

Ale najważniejszą zaletą tego dania jest możliwość zamknięcia go w słoikach na zimę. To jest bardzo łatwe. Dodatek pomidorów i octu sprawia, że ten gulasz wystarczy pasteryzować tylko jeden raz, w przeciwieństwie do grzybów konserwowanych. Moje słoiki o pojemności około 750 ml pasteryzowałam przez jakieś 25 minut, ale większe słoiki trzeba będzie dłużej gotować w kotle. Po pasteryzacji gulasz dobrze się przechowuje nawet w kuchennej szafce. I świetnie będzie smakować w środku zimy. Smacznego!

4

Leśne grzyby (u mnie to były głównie kapelusze podgrzybków) oczyść i pokrój w grubsze plastry i ćwiartki, czyli kawałki takie, jak do gulaszu. Nie za drobno! Opłucz i gotuj w wodzie z solą przez 10 minut, a następnie odcedź na durszlaku.

5

W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim posiekaną cebulę przez około 5 minut.

6

Gdy cebula nieco zmięknie, dodaj kawałki papryki i duś wszystko przez kolejnych 15 minut.

7

W tym czasie papryka również zmięknie i nabierze słodkiego smaku.

8

Pod koniec duszenia papryki wrzuć posiekany czosnek. Jego nie należy smażyć zbyt długo, bo może stać się gorzki. 2-3 minuty wystarczą.

9

Do podduszonych warzyw dodaj odcedzone na durszlaku grzyby. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

10

Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy (i ewentualnie keczup z cukinii), wymieszaj i podgrzewaj przez kilka minut.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki