Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior kiszony to z pewnością bardzo ciekawy pomysł dla wszystkich miłośników przygotowywania domowych przetworów. Nie jest to propozycja oczywista. Niewiele osób wie, że kalafiora można ukisić tak samo jak ogórki. Dzięki temu po to warzywo można sięgnąć zawsze – nawet zimą. Kiszonka wspaniale smakuje na przykład w sałatkach czy domowych falafelach. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu, a solanka sprawdzi się również przy innych rodzajach warzyw. Jeśli więc planujesz robić przetwory w następny weekend, spróbuj zamarynować kalafiora! Nie pożałujesz.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 48
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 251
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 33
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 48
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 251
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 33
Składniki
Kalafiora umyj i pokrój na mniejsze różyczki. Marchewkę obierz i pokrój ją w plastry. Przełóż warzywa do wysterylizowanego słoika lub słoików. Włóż też gałązki koperku podzielone na mniejsze fragmenty.
Przygotuj solankę. Do garnka wlej ocet i wodę. Dodaj pozostałe składniki. Zagotuj wszystko i mieszaj cały czas, aż do rozpuszczenia cukru. Trzymaj mieszankę na ogniu przez minutę. Gorącą zalewę wlej do słoików tak, by warzywa były całkowicie przykryte płynem. Zakręć nakrętkę.
Słoik włóż do dużego garnka i wlej wodę do ok. połowy ich wysokości. Pasteryzuj je przez ok. 15-20 minut. Wyjmij i odstaw do całkowitego przestudzenia. Kalafiora kiszonego przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Kiszonkę można spożywać już po 24 godzinach od zakonserwowania. Po otwarciu przechowuj w lodówce nawet do 3 miesięcy.