Do góry

Przetwory Przepis na:

Kanie w zalewie ketchupowej

Kanie w zalewie ketchupowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 2202 Ocena: 48817

Dodano:

Odsłon: 1149

Wczoraj, ot tak, przeszliśmy się po lesie i łupem stały się nasze kochane grzyby.

Składniki

  • 10 kapeluszy kani
  • 1 litr mleka
  • mąka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 460 g ketchupu np. Folwark
  • 1 łyżka gorczycy
  • 10 sztuk liści laurowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 duże cebule
  • 50 ml octu
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kanie w zalewie ketchupowej

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy, kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.
    W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, miód i wodę (1 litr ), zagotowujemy.
    Do słoików przekładamy kanie, zalewamy marynatą.
    Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 130°C przez godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń