Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Przetwory
  • Przepis na

Kapusta czerwona do słoików

03.06.2025 Odsłon: 34889
5.0 (42 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Chrupiąca sałatka z czerwonej kapusty na zimę jest banalnie prosta do zrobienia. Wystarczy odrobina czasu i chęci. Warto przygotować ją ze względu na walory smakowe oraz cenne właściwości odżywcze. Czerwona kapusta posiada sporą dawkę witaminy C. Dzięki temu wzmocnisz swoją odporność, a nie tylko zyskasz dodatek do przepisu na danie główne. Sięgnij po nią w okresie jesienno-zimowym, wtedy najlepiej smakuje i spełnia swoją rolę odżywczą! 

Przepis na czerwoną kapustę do słoika 

Czerwona kapusta do słoików to klasyk domowych przetworów – kolorowa, lekko kwaśna i przyjemnie chrupiąca. Idealnie sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych, szczególnie mięsnych. Pasuje do pieczeni, kotletów, a także dań z grilla. Dzięki temu sałatka z czerwonej kapusty do słoików przydaje się o każdej porze roku. Jej zaletą jest nie tylko wyrazisty smak, ale również to, że długo zachowuje świeżość i apetyczny wygląd. Przygotowana w domowy sposób, bez konserwantów, to gwarancja naturalności i kontroli nad tym, co trafia na nasz talerz. 

Ten przepis bazuje na sprawdzonej metodzie. Kapusta zostaje zasolona, aby zmięknąć i puścić sok. Następnie jest zalewana gorącą octową zalewą z przyprawami. Dzięki temu nie tylko zyskuje charakterystyczny smak, ale też zachowuje odpowiednią teksturę. Pasteryzacja sprawia z kolei, że gotowe słoiki z czerwoną kapustą możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy, co czyni ten przepis świetnym rozwiązaniem na zimę. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować kapustę czerwoną do słoików? 

Aby kapusta czerwona do słoików na zimę była smaczna, zacznij od przemyślanych zakupów. Główka nie powinna mieć większych oznak uszkodzeń. Kapustę kupuj u sprawdzonego dostawcy, najlepiej na targu albo w lokalnym sklepie. Musi być świeża, dość twarda i ciężka. Przed przygotowaniem sałatki, usuń zewnętrzne liście i dobrze osusz główkę.  

Kapustę najlepiej szatkować cienko – wtedy szybciej przejdzie smakiem przypraw i octowej zalewy. Możesz użyć do tego specjalnej szatkownicy albo ostrego noża. Po posiekaniu ważne jest, aby dobrze wymieszać kapustę z cebulą i solą. Następnie odstaw na co najmniej godzinę. Ten etap nie tylko wydobywa sok z warzywa, ale też delikatnie je zmiękcza, dzięki czemu w gotowym przetworze nie będą zbyt twarde. 

Jak zrobić zalewę do kapusty czerwonej do słoików na zimę? 

Zalewa nie jest trudna do wykonania, ale trzeba zachować odpowiednie proporcje z naszego przepisu. Wykorzystaliśmy w nim proste składniki, czyli ocet, cukier, ziela angielskie, liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu. To zdecydowanie wystarczy, aby zrobić kapustę czerwoną w zalewie słodko-kwaśnej. Smaki doskonale się ze sobą przenikają. Jeśli wolisz ostrzejszą kapustę, zwiększ ilość octu, jeśli łagodniejszą – nieco ją zmniejsz lub dodaj więcej cukru. 

Wszystkie składniki trzeba ze sobą zagotować. Następnie gorąca zalewa powinna trafić do sałatki z czerwonej kapusty, przygotowanej w misce. Tak trzeba pozostawić całość na całą noc. Ostatnim krokiem jest przełożenie kapusty do słoików – dosyć ciasno. Przygotuj wcześniej szkło, które musi być wyparzone, suche i czyste. Pamiętaj też o tym, żeby zalewa  całkowicie przykrywała warzywa. Dzięki temu przepis na czerwoną kapustę na pewno się uda.  

Kapusta czerwona do słoików na zimę – co możesz do niej dodać? 

Jeśli klasyczny przepis na czerwoną kapustę do słoików jest dla Ciebie zbyt prosty lub chcesz nadać mu bardziej wyrazisty smak, możesz go urozmaicić. Jednym z najpopularniejszych dodatków są jabłka. Najlepiej wybierać lekko kwaskowate odmiany, takie jak szara reneta czy antonówka. Starte na grubych oczkach lub pokrojone w cienkie plasterki dodają kapuście przyjemnej słodyczy i owocowego aromatu. Jabłka warto dodać po odciśnięciu soku z kapusty, tuż przed zalaniem gorącą zalewą. Na jedną główkę wystarczą 2-3 sztuki. Jeśli wolisz wersje bardziej klasyczne, zobacz przepis na sałatkę z kapusty do słoików z marchewką. 

Ciekawym dodatkiem, który nada bardziej wykwintnego charakteru, są przyprawy korzenne. Możesz dorzucić do zalewy kilka goździków, kawałek cynamonu lub odrobinę mielonej gałki muszkatołowej. Taki zestaw przypraw świetnie komponuje się z kapustą i sprawia, że będzie idealna do dań mięsnych, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.  

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6133

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 427

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 157

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 250

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15644

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 258

do 30 min 30 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6133

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 427

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 157

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 250

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15644

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 258

do 30 min 30 min
1
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Kapusta czerwona do słoików
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 1 główka kapusty czerwonej około 2 kg
  • 2 cebule
  • 30 g soli
  • 1000 ml wody
  • 300 ml octu 10%
  • 300 g cukru białego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • kilka ziarenek pieprzu
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj kapustę. Umyj ją pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Usuń uszkodzone liście z zewnątrz, a także odkrój głąb. Teraz poszatkuj kapustę na cienkie paski. Możesz do tego użyć szatkownicy albo tarki o grubych oczkach. Wtedy warto pokroić główkę na mniejsze części, aby łatwiej się ją kroiło.

2

Cebulę posiekaj w piórka albo w kostkę.

3

Kapustę przełóż do dużej miski. Dodaj do niej cebulę i wymieszaj. Zasyp całość solą i zostaw tak na godzinę, aby warzywa puściły sok. Po tym czasie odlej go.

4

W garnku zagotuj wodę z octem, dodaj cukier. Wsyp przyprawy, czyli ziela angielskie, liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu. Wymieszaj i poczekaj do wrzenia.

5

Zalej kapustę z cebulą jeszcze gorącą zalewą. Zostaw tak przez całą noc.

6

Przygotuj wyparzone, suche i czyste słoiki. Nakładaj kapustę wraz z zalewą, która powinna w całości przykryć warzywa. Zakręć naczynia szczelnie.

7

W garnku z szerokim dnem umieść bawełnianą ściereczkę. Napełnij go wodą do 3/4 wysokości i zagotuj. Włóż słoiki z kapustą i pasteryzuj przez 30 minut.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki