Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiąca sałatka z czerwonej kapusty na zimę. Jest banalnie prosta do zrobienia. Wystarczy odrobina czasu i chęci. Warto przygotować ją ze względu na walory smakowe oraz cenne właściwości odżywcze. Czerwona kapusta posiada sporą dawkę witaminy C. Jej spożywanie pomaga nam wzmocnić odporność. Warto po nią sięgać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52113
Polecam.
Odsłon: 326
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 254
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2491
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52113
Polecam.
Odsłon: 326
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 254
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2491
Składniki
Przygotuj kapustę. Umyj ją pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Usuń uszkodzone liście z zewnątrz, a także odkrój głąb. Teraz poszatkuj kapustę na cienkie paski. Możesz do tego użyć szatkownicy albo tarki o grubych oczkach. Wtedy warto pokroić główkę na mniejsze części, aby łatwiej się ją kroiło.
Cebulę posiekaj w piórka albo w kostkę.
Kapustę przełóż do dużej miski. Dodaj do niej cebulę i wymieszaj. Zasyp całość solą i zostaw tak na godzinę, aby warzywa puściły sok. Po tym czasie odlej go.
W garnku zagotuj wodę z octem, dodaj cukier. Wsyp przyprawy, czyli ziela angielskie, liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu. Wymieszaj i poczekaj do wrzenia.
Zalej kapustę z cebulą jeszcze gorącą zalewą. Zostaw tak przez całą noc.
Przygotuj wyparzone, suche i czyste słoiki. Nakładaj kapustę wraz z zalewą, która powinna w całości przykryć warzywa. Zakręć naczynia szczelnie.
W garnku z szerokim dnem umieść bawełnianą ściereczkę. Napełnij go wodą do 3/4 wysokości i zagotuj. Włóż słoiki z kapustą i pasteryzuj przez 30 minut.