Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby kiszona kapusta nie miała wciąż takiego samego smaku, staram się dodawać do niej różne sprawdzone wcześniej przeze mnie dodatki . Urozmaicają i wzbogacają smak surówek, które później przygotowujemy.
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 159
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 309
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1535
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 159
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 309
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1535
Składniki
Poszatkowaną kapustę posypać w dużej misce solą. Wymieszać, odstawić na pół godziny by zmiękła i puściła sok. Po tym czasie dodać cukier, starte jabłka i marchewkę. Ponownie wymieszać, lekko ugnieść. Część przełożyć do litrowego słoja a do reszty zetrzeć buraczka. Wymieszać i także przełożyć do słoika lub niewielkiego kamiennego garnka. Otrzymamy dwa rodzaje kiszonej kapusty: Jedna będzie z jabłkami i marchewką a druga z buraczkami. Słoiki przykryć ściereczką i najlepiej wstawić do miski bo podczas kiszenia nadmiar soków będzie się wylewał na blat. Kiszenie trwa 4-5 dni. Należy pamiętać, by każdego dnia trzonkiem, drewnianej łyżki "przebić" zawartość słoików do samego dna, by umożliwić wydostanie się gazów tworzących się podczas fermentacji. Ten zabieg sprawi, że kapusta nie będzie gorzka w smaku i szybciej się ukisi.
Po pięciu dniach, słoiki można zamknąć wieczkami i wynieść w chłodne miejsce.