Do góry

Przetwory Przepis na:

Kapusta kiszona z jabłkiem i buraczkami (do bieżącego spożycia)

Kapusta kiszona z jabłkiem i buraczkami (do bieżącego spożycia)

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 2730

Dodano:

Odsłon: 1171

Aby kiszona kapusta nie miała wciąż takiego samego smaku, staram się dodawać do niej różne sprawdzone wcześniej przeze mnie dodatki . Urozmaicają i wzbogacają smak surówek, które później przygotowujemy.

Składniki

  • 2,5 kg zszatkowanej drobno kapusty
  • 3 średnie marchewki
  • 5 dag soli (przyjmuje się, że na każdy kg kapusty dajemy 2 dag soli)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 winne, duże jabłka
  • 1 mały buraczek
  • Jeśli lubimy kminek - możemy go także dodać
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Poszatkowaną kapustę posypać w dużej misce solą.
    Wymieszać, odstawić na pół godziny by zmiękła i puściła sok.
    Po tym czasie dodać cukier, starte jabłka i marchewkę.
    Ponownie wymieszać, lekko ugnieść.
    Część przełożyć do litrowego słoja a do reszty zetrzeć buraczka.
    Wymieszać i także przełożyć do słoika lub niewielkiego kamiennego garnka.
    Otrzymamy dwa rodzaje kiszonej kapusty: Jedna będzie z jabłkami i marchewką a druga z buraczkami.
    Słoiki przykryć ściereczką i najlepiej wstawić do miski bo podczas kiszenia nadmiar soków będzie się wylewał na blat.
    Kiszenie trwa 4-5 dni. Należy pamiętać, by każdego dnia trzonkiem, drewnianej łyżki "przebić" zawartość słoików do samego dna, by umożliwić wydostanie się gazów tworzących się podczas fermentacji.
    Ten zabieg sprawi, że kapusta nie będzie gorzka w smaku i szybciej się ukisi.

  2. Po pięciu dniach, słoiki można zamknąć wieczkami i wynieść w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 15 sierpnia 2018 Pyszne kapusta kiszona z jabłuszkiem i buraczkami. Już z buraczkami robiłam to wiem że pyszna.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń