Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby kiszona kapusta nie miała wciąż takiego samego smaku, staram się dodawać do niej różne sprawdzone wcześniej przeze mnie dodatki . Urozmaicają i wzbogacają smak surówek, które później przygotowujemy.
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88464
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11741
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1867
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88464
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11741
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1867
Składniki
Poszatkowaną kapustę posypać w dużej misce solą. Wymieszać, odstawić na pół godziny by zmiękła i puściła sok. Po tym czasie dodać cukier, starte jabłka i marchewkę. Ponownie wymieszać, lekko ugnieść. Część przełożyć do litrowego słoja a do reszty zetrzeć buraczka. Wymieszać i także przełożyć do słoika lub niewielkiego kamiennego garnka. Otrzymamy dwa rodzaje kiszonej kapusty: Jedna będzie z jabłkami i marchewką a druga z buraczkami. Słoiki przykryć ściereczką i najlepiej wstawić do miski bo podczas kiszenia nadmiar soków będzie się wylewał na blat. Kiszenie trwa 4-5 dni. Należy pamiętać, by każdego dnia trzonkiem, drewnianej łyżki "przebić" zawartość słoików do samego dna, by umożliwić wydostanie się gazów tworzących się podczas fermentacji. Ten zabieg sprawi, że kapusta nie będzie gorzka w smaku i szybciej się ukisi.
Po pięciu dniach, słoiki można zamknąć wieczkami i wynieść w chłodne miejsce.