Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kiedy ugotowałam po raz pierwszy bigos z kapusty z żurawinami, już nigdy nie kupowałam innej. Niestety, od długiego czasu nie mogę dostać mojej ulubionej kapusty, więc postanowiłam zrobić ją sama. Żurawiny są bardzo zdrowe, bo aż o 120% podnoszą poziom przeciwutleniaczy, spowalniają proces starzenia, chronią mózg, zapobiegają próchnicy, wspierają leczenie dróg oddechowych oraz moczowych, rozszerzają żyły, zapobiegając zawałom serca, nowotworom, pomagają przy schorzeniach dróg oddechowych i gardła. Zawierają witaminy z grupy B: B1,2,6, witaminę C, E, karoten, a ponadto żelazo, potas, sód, fosfor, wapń, magnez jod. Jeśli chcemy zakisic kapustę, trzeba będzie temu zadaniu poświęcić pół dnia, bo niestety, jest to czasochłonne zajęcie.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 193
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 193
Składniki
Kapustę podzielić na części, aby lepiej było szatkować
Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, żurawiny umyć, a kapustę poszatkować
Do kapusty dodać kminek
Marchew przełożyć do naczynia, w którym będziemy kapustę mieszać
Dodawać stopniowo kapustę do marchwi i dobrze ubijać
Kiedy dodamy już całą poszatkowaną kapustę, odstawiamy na godzinę, przykrywając ściereczką.
Po upływie godziny ubijać dobrze i przemieszać. Postępować tak co godzinę lub 2 aż kapusta zacznie puszczać sok.
Kapustę przekładamy do naczynia, w którym będziemy ją kisić. Powinno ono być albo kamienne albo gliniane lub ceramiczne. Układamy ja warstwami: warstwa kapusty, żurawiny, kładziemy liść laurowy
Porządnie ubijamy.
Kapustę można włożyć do słoika i zamknąć, ale nie wkładać do pełna, bo będzie fermentować i sok będzie wypływał. W naczyniu również zostawiamy miejsce na fermentację.
Kapustę przykrywamy talerzykiem i przyciskamy albo kamieniem albo słoikiem napełnionym wodą.
Kapustę trzeba codziennie przez 3 dni przebijać np. trzonkiem drewnianej łyżki, aby gorycz zawarta w kapuście się uwolniła. Także trzymamy kamień do 3 dni. Kapusta zakisi się szybciej w ciepłym pomieszczeniu. Można ją przełożyć do słoików, kiedy proces fermentacji się zakończy i przechowywać w chłodnym miejscu.