Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kiedy ugotowałam po raz pierwszy bigos z kapusty z żurawinami, już nigdy nie kupowałam innej. Niestety, od długiego czasu nie mogę dostać mojej ulubionej kapusty, więc postanowiłam zrobić ją sama. Żurawiny są bardzo zdrowe, bo aż o 120% podnoszą poziom przeciwutleniaczy, spowalniają proces starzenia, chronią mózg, zapobiegają próchnicy, wspierają leczenie dróg oddechowych oraz moczowych, rozszerzają żyły, zapobiegając zawałom serca, nowotworom, pomagają przy schorzeniach dróg oddechowych i gardła. Zawierają witaminy z grupy B: B1,2,6, witaminę C, E, karoten, a ponadto żelazo, potas, sód, fosfor, wapń, magnez jod. Jeśli chcemy zakisic kapustę, trzeba będzie temu zadaniu poświęcić pół dnia, bo niestety, jest to czasochłonne zajęcie.
Polecam.
Odsłon: 225
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 325
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 539
Polecam.
Odsłon: 225
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 325
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 539
Składniki
Kapustę podzielić na części, aby lepiej było szatkować
Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, żurawiny umyć, a kapustę poszatkować
Do kapusty dodać kminek
Marchew przełożyć do naczynia, w którym będziemy kapustę mieszać
Dodawać stopniowo kapustę do marchwi i dobrze ubijać
Kiedy dodamy już całą poszatkowaną kapustę, odstawiamy na godzinę, przykrywając ściereczką.
Po upływie godziny ubijać dobrze i przemieszać. Postępować tak co godzinę lub 2 aż kapusta zacznie puszczać sok.
Kapustę przekładamy do naczynia, w którym będziemy ją kisić. Powinno ono być albo kamienne albo gliniane lub ceramiczne. Układamy ja warstwami: warstwa kapusty, żurawiny, kładziemy liść laurowy
Porządnie ubijamy.
Kapustę można włożyć do słoika i zamknąć, ale nie wkładać do pełna, bo będzie fermentować i sok będzie wypływał. W naczyniu również zostawiamy miejsce na fermentację.
Kapustę przykrywamy talerzykiem i przyciskamy albo kamieniem albo słoikiem napełnionym wodą.
Kapustę trzeba codziennie przez 3 dni przebijać np. trzonkiem drewnianej łyżki, aby gorycz zawarta w kapuście się uwolniła. Także trzymamy kamień do 3 dni. Kapusta zakisi się szybciej w ciepłym pomieszczeniu. Można ją przełożyć do słoików, kiedy proces fermentacji się zakończy i przechowywać w chłodnym miejscu.