Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz keczup? Z definicji to sos pomidorowy, ale nie ma przeciwwskazań, by zrobić podobny z innych warzyw. Jest równie pyszny, a przy tym zdrowszy od kupionego w sklepie! Keczup z cukinii i papryki możesz wykorzystać od razu lub zapasteryzować i cieszyć się jego smakiem przez wiele miesięcy.
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 490
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 490
Składniki
Obierz cukinie i cebule. Zetrzyj warzywa na dużych oczkach tarki.
Obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę.
Usuń z papryk (słodkich i chili) gniazda nasienne. Miąższ słodkich papryk pokrój w kostkę, a chili posiekaj.
Przełóż wszystkie warzywa do garnka. Wymieszaj. Zasyp solą i odstaw na kilka godzin.
Dodaj do warzyw cukier i zagotuj. Gotuj przez 20 minut, co pewien czas mieszając.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj do garnka koncentrat pomidorowy i ocet. Całość dopraw mieloną papryką i pieprzem. Wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
Zblenduj zawartość garnka (na gładką masę lub – jeśli wolisz – zachowaj kawałeczki warzyw).
Przelej keczup do wyparzonych słoików. Zakręć szczelnie. Ustaw (w pewnej odległości od siebie) w garnku wyłożonym gumową wkładką. Zalej gorącą wodą do ¾ wysokości. Zagotuj. Gotuj przez 1o minut. Ostudź słoiki z keczupem odwrócone do góry dnem. Przechowuj w chłodnym, ocienionym miejscu.