Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiełbasa słoikowa z karkówki

Kiełbasa słoikowa z karkówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1069

Dodano:

Odsłon: 11884

Domowa kiełbasa w słoiku. Zazwyczaj robi się ją z łopatki, ale ja zrobiłem z karkówki, bo akurat była w promocji w lokalnym sklepie masarniczym :)

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 0,5-0,6 kg boczku surowego
  • 0,5 kg marchewki
  • 4 ząbki czoasnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czerwonej ostrej papryki
  • 3/4 łyzki soli (najlepiej peklowej, ale może być zwykła kuchenna)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karkówkę i boczek mielimy w maszynce na najdrobniejszym sitku.

  2. Marchewkę trzemy na tarce na najgrubszych oczkach lub też przepuszczamy przez maszynkę (podobnie robię z czosnkiem).

  3. Kiedy wszystko jest już zmielone i/lub potarte dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy (ja „wyrabiam” masę ręką) przez co najmniej 20-25 minut.

  4. Następnie nakładamy mięsiwo do słoików do ok. 3/4 wysokości i zakręcamy dość mocno.

  5. Słoiki ustawiamy w garnku, na którego dnie układamy szmatkę, aby słoiki nie pękły podczas wekowania. Kiedy słoiki są już poustawiane wlewamy do garnka wodę do ok. 1/2 wysokości słoików, zagotowujemy do temp ok. 70-80 stopni i gotujemy przez godzinę. Zostawiamy w garnku do ostygnięcia i przenosimy w chłodne miejsce.

  6. Na drugi dzień powtarzamy proces wekowania i tak przygotowana kiełbasa może leżakować w lodówce nawet kilka miesięcy.

    Uwagi, sugestie, propozycje :-)

    Jeśli użyjemy soli peklowej, kiełbasa będzie bardziej czerwona, natomiast jeśli użyjemy soli zwykłej, to będzie ona szara.

    Dodatkowo, jeśli ktoś lubi więcej galaretki, to można rozpuścić łyżkę żelatyny w połowie szklanki wody i dodać do mięsa razem z przyprawami prze mieszaniem.

    Z podanych proporcji wychodzi ok. 6 słoiczków po 400 gram.

    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń